Взели сме всички мерки срещу ескалация на напрежение в Русе, коментира премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос в парламента.

„Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, роми, турци и всякакви, навсякъде. Жандармерията е там, вътрешният министър ми докладва, че е взел всички мерки да не се получи каквото и да било”, каза премиерът.

Продължава засиленото полицейско присъствие в два квартала в Русе, в които е пребивавал Северин Красимиров – арестуван в Германия за убийството на 30-годишната Виктория Маринова.

Група мотористи е преминала вчера през двата ромски квартала, но без да създават безредици. По думите на хората е имало заплахи от страна на мотористите, но до сблъсъци не се е стигнало.

Всеки ден има престъпления, които извършват и българи, и роми, посочи министър-председателят и каза, че не е притеснен от ескалация на напрежение в Русе.

Опозицията призова да се избегне опасната ситуация за страната. Призовавам всички колеги да положим максимални усилия да не прерастне в етнически бунт, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ГЕРБ обявиха, че не трябва да се набеждава един етнос за престъплания от определен характер. Коментираха и острите реакции от чужбина. „В тази хибридна атака, приложена спрямо българия и българските институции, бяха подведени и много политици, с които сем в добри отношения”, коментира и Цветан Цветанов.

Управляващите не изключиха страната ни да е била очернена с цел търсене на политически дивиденти.