Окончателното инвестиционно решение за изграждане на Независимата система за природен газ (INGS) Александруполис, съобщиха от „Булгартрансгаз“. Дружеството притежава 20% от акционерния капитал на проектната компания „Газтрейд“.

Решението е взето единодушно на общо събрание в Атина и е най-важната стъпка преди навлизане във фазата на изграждане на проекта.

Терминалът за втечнен газ трябва да осигури синьо гориво за Югоизточна Европа, като очакването е основни доставчици да бъдат компании от САЩ, Катар, Израел и др. Техническият му капацитет е 5,5 млрд. куб. м на година. За сравнение, потреблението само на България за 12 месеца е над 3 млрд. куб. м.

Тръбопровод с дължина от 28 км ще свързва плаващото съоръжение за съхранение и регазификация с газопреносната система на Гърция. От там газът ще се пренася към България, Румъния, Сърбия, Северна Македония, като има планове за снабдяване и на Молдова и Украйна.

Плановете са проектът да бъде реализиран до края на следващата година, като договореният капацитет за регазификация вече достига 50% от техническия капацитет.

„Участието на българската държава чрез Булгартрансгаз ЕАД като акционер в проекта ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона на Югоизточна Европа. Достъпът до алтернативни доставки на природен газ, включително от САЩ, Египет, Катар и други, за България и съседните страни, ще гарантира конкурентни цени на пазара на природен газ. Нарастващата ликвидност чрез достъпа до втечнен природен газ ще ускори процеса по декарбонизация в България“, коментира изпълнителният директор на българския газопреносен оператор Владимир Малинов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!