Поредна вечер депутатите обсъждат окончателната рамка на бюджета на държавата за тази година. Планирани са приходи от малко над 57 милиарда лева. Разходи - малко над 63 милиарда. Заложеният дефицит е 4,1 процента от БВП.

Предвидената инфлация е 5,6 на сто, а новият дълг - до 7,3 милиарда.

След близо 12 часа дебат само по основните параметри - приходите и разходите на бюджета, сега предстои дискусия перо по перо по министерства, като очакванията са най-сериозен спор да предизвика вземането на 20 милиона от съдебната власт и пренасочването им към БАН.

По-рано тази вечер парламентът даде 12 млн. лв. за музейните работници  по погрешка, въпреки заявката на финансовия министър, че пари ще има само срещу проекти и резултати. И въпреки че предложението е било отхвърляно на комисия, народните представители в зала го подкрепиха.

Това се случва на фона на недоволството на музейните работници, които днес излязоха на протест.

Приемането на законопроекта започна по същество след повече от 11 часа дебати, спорове, размяна на обвинения.

След повече от 12 часа работа започна разглеждането на бюджета на съдебната власт. От ГЕРБ отново се обявиха против взимането и прехвърлянето на 12 милиона към БАН. А по-рано днес опозицията критикува управляващите заради инфлацията и приходите.