В Западна България вали вече второ денонощие. От обилните дъждове най-тежка е обстановката в Кюстендилско. В село Гърляно е обявено частично бедствено положение. Сериозна беше и ситуацията около София.

В Кюстендилско реката за часове приижда бурно и излиза от коритото си. Наводнени са десетки имоти, а населението се оказва в опасност. 50 души са евакуирани.

Две постройки са срутени има и отнесен мост.

Цяла сутрин аварийни екипи опитваха да върнат реката обратно в коритото й. Буйните води обаче продължиха да застрашават Гърляно и мостовете в селото.  

Обилните валежи високо в планината продължават да пълнят реката.

Силният дъжд притесни и Банско. Зрители ни изпратиха видео от река Дамянишка над курорта, която цяла нощ набира сила, щети за щастие няма.

За къщите в Хаджидимово вече няма опасност.

В Северозападна България река Искър значително повиши нивото си. Има наводнени градини и дворове. Следобед положението се нормализира.

Пътят към София през Искърското дефиле беше затворен заради свлачище.

В Софийско обстановката вече се нормализира.

Днес обаче булеварди се превърнаха в реки. Нивото на всички водобни обекти в околността останаха повишени.

Напрежение имаше и в Мало Бучино, където вчера преля река и предизвика щети.

Наводнен беше и булевард "Цар Борис III". Наводнението предизвика подземна река. Наложи се багер да разбие част паветата.

Вода заля и пътното платно в посока "Калотина".

Рано сутринта булевард "Европа" се превърна буквално в река и движението по него беше силно затруднено.

Критично беше нивото на язовир "Суходол". Затова се наложи да бъде контролирано изпускан.

"Нивата на всички реки в Столична община са покачени, това се вижда, следят се и ще продължат да се наблюдават 24 часа”, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

След като вчера реката край Мало Бучино преля и заля няколко къщи, днес нивото й започна да спада и част от хората успяха да стигнат до имотите си. Една къща е сериозно пострадала, други са с наводнени мазета.

Жителите на селото твърдят, че реката не е чистена качествено. От Столичната община казват друго.

„Стойността на почистването е 28 000 лева. За съжаление, дигата проби в горната част, където не успяхме да почистим”, съобщи Христина Семерджиева, кмет на район "Овча Купел".

Стигна се и до напрежение между представителите на институциите и пострадалите.

В Перник остава кризисно положението. В Оперативния център на пожарната са постъпили 87 сигнала за наводнени мазета и пътни участъци, като са отработени 37 от тях. На терен са 8 екипа, които ще работят в кв. Изток и кв. Мошино. Все още няма и парно.

Обилните валежи повишиха нивата на реките и в Смолянска област.

Къщата на осемчленнота семейство на Андрей в Смилян е застрашена от наводнение, а хората изкараха безсънна нощ. Около 3 ч. се чул силен тътен от  реката, която е на метри от дома им. Мъжете в къщата веднага започнали да носят камъни и чували, за да препречат пътя на водата.

Хората виждат спасение само в подпорна стена, която да спира водите на реката и умоляват общината да вземе мерки. 

В област Смолян са повишени нивата и на реките Арда, Върбица, Черна, Бяла и  Триградска, а дъждът продължава да вали.

Докога ще вали?

Валежите ще продължат и през следващото денонощие, на места интензивни и значителни по количество.

Вече не малко са районите с количества над 100 литра на кв. метър, което е в пъти повече над месечната сума за декември.

По-значителни валежи се очакват през следващото денонощие в централните части на Дунавската равнина, както и в Южна България, особено в планинските райони, където ще има и нетипичните за сезона гръмотевици поради необичайно топлото време.

Границата между сняг и дъжд ще остане високо – на около 1800 метра, но с очакваното в края на неделния ден застудяване отново ще се спусне по-ниско.