Ново завъртане на политическата рулетка. Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС, а те веднага го върнаха.

ГЕРБ са категорични, че този парламент е изчерпан и се върви към предсрочни парламентарни избори. Преди това обаче трябва да се приеме пакет от законодателни промени, свързани с Плана за възстановяване. Най-логичната да дата за предсрочния вот е началото на октомври.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма са упражни правото и няма да посочва кандидат. Държавният глава не беше изненадан и заяви, че уважава решението на ГЕРБ.

„Но независимо дали са управление или опозиция носят отговорност за политическата криза. Българите очакват от политиците решения над партийните сметки“, заяви Румен Радев.

Според втората по големина парламентарна група мандатите не трябва да се бавят, време е за избори.

„Ясно е че правителството падна с вот на недоверие не може да се намери формула за подкрепа в този парламент и ежедневната агония, че няма кворум за заседания на парламента е очевидна. В този смисъл всяко бавене на парламентарната и конституционна процедура смятаме, че е напълно безсмислено“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Има и подходящо време за избори, по думите на Атанасова.

„Както президентът изрази своето становище началото на октомври и резонно да бъде предсрочните избори, ако погледнем календара, последната седмина не септември и с дълъг уикенд, в този смисъл началото на октомври“, каза тя.

Преди това парламентът трябва да приеме пакет от закони, някои от тях свързани с евросредствата по плана за възстановяване.

„Темата не е парламента ще ги гласува, а дали правителството ще ги напише“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

Сега на ход е президента Радев, който след политически консултации трябва да реши на кого да връчи третия мандат. 

Първи, за 9 ч. са поканени "Продължаваме промяната", следват ги ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Следобед в президентството са поканени "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". Последователността е от най-голямата парламентарна група към най-малката.

След тези консултации ще ще стане ясно коя партия ще получи третия мандат А той е последната възможност да избегнем предсрочни парламентарни избори