Втори ден пътят за Рилския манастир остава затворен. Срутището, което падна тази събота, вече е разчистено, но районът остава опасен.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази неделя мястото на около 3 км от Рилския манастир беше инспектирано от специалисти.

Около 30-тонна скална маса се изсипа там на пътното платно в събота и затвори за движение пътя до светата обител.

Снимка: btvnovinite.bg

Падналата скала вече е на парчета, а пътят е разчистен, но остава опасен. На 11 км от Рилския манастир, при село Пастра, движението е отбито.

„Този проект представлява, преведено на медицински език, операция по време на инфекция, така че трябва динамично да се реагира на динамичен процес“, казва инж. проф. Николай Жечев, който е един от специалистите обследващи срутището.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемният участък е скатът над изградената наскоро подпорна стена за 6 млн. лв., която наскоро премиерът посети.

„Но той не е изпълнен, нито са изплатени 6 млн. лв. към момента. Има още дейности, които трябва да се извършат. Хубаво е, че стената изпълни така предназначението да предотврати много тежко компрометиране на целия пътен участък и свличане на земна маса, която да затвори пътя до манастира за минимум половин година“, казва регионалният заместник-министър Николай Нанков.

Снимка: btvnovinite.bg

Пътят към Рилския манастир ще остане затворен поне за още  няколко дни, поне до спирането на валежите, съобщиха от МРРБ, а работата по ската ще продължи. 

Снимка: btvnovinite.bg

На място ще бъде поставена светофарна уредба, която да регулира движението, но ще бъдат пропускани само автомобили на служители от Рилската света обител.