Втори ден масова ваксинация у нас. От утре в имунизацията срещу COVID-19 се включват и личните лекари.

Хиляди се наредиха за доза защита и днес. На места имаше проблеми с организацията, наложи се отварянето и на допълнителни кабинети.

Здравният министър отчита по 1500 ваксинации на час в страната и увери, че пунктовете тази вечер ще работят, докато има чакащи. От утре ваксини ще могат да се поставят и при личните лекари.

Денонощният пункт в столичната болница „Свети Иван Рилски“ работи от днес и вече през него са преминали над 150 души.

Наплив имаше още от сутринта, като хората се наредиха пред пунктовете часове преди да отворят.

Според организацията в момента, ако не попадате в една от фазите, единственият начин да получите доза от ваксината, е да се възползвате от зелените коридори.

Здравният министър издаде спешни указания до РЗИ-тата в страната как ще се организират те. В събота и неделя ще могат да се ваксинират желаещи, които не попадат във фазите - целодневно.

От понеделник до петък ще могат да се ваксинират в следобените часове, ако има желаещи, а при необходимост от Регионалните здравни инспекции ще разкриват и денонощни центрове.

Уверението на здравните власти е, че ваксини от понеделник ще се поставят и при личните лекари. По вече обявената схема: след като пациентът се е записал в списъка с желаещи при личния си лекар. Той е подал информация към РЗИ за брой и доставка на ваксини. И накрая се насрочва дата и час.

Как премина масовата ваксинация днес?

Часове преди да отворят пунктовете в Пирогов, с надежда да получат първа доза защита, десетки застанаха на опашка.

Изненадващо чакащите бяха преместени на съседния пункт. Оказа се, че няма и достатъчно принтирани заявления.

Във Военномедицинската академия за ваксина се наредиха стотици. Валентина чака около два часа. „Някои си искат РНК ваксина. Ние им предложихме списък, в който да се запишат, с телефоните им, ние ще ги уведомим, когато имаме“, каза проф. Венцислав Мутафчийски.

Ваксина ще можем да избираме едва, когато фирмите започнат да доставят достатъчно количество от всички препарати, заяви здравният министър. В момента се прилага „АстраЗенека“.

А след ваксиниране с препарата през следващите 24 часа не трябва да се употребява повече от 50 грама тежък алкохол, уточни в студито на „Тази неделя“ професор Асен Балтов.

Докато министърът проверяваше процеса на имунизация в Александровска болница, чакащи отправиха критика към него, че така се получава струпване на хора по верме на пандемията.

Заради наплива от желаещи здравните власти имат готовност да разкрият денонощни кабинети и мобилни екипи за ваксинация.