Втори ден в смолянско положението е бедствено. Обилният снеговалеж остави населени места без ток. Най-сериозна е обстановката в Доспат, където бяха без електричество повече от 40 часа. В Баните пък дъждът предизвика свлачища и повлече къщи и постройки.

Възстановено е електрозахранването на територията на град Доспат, 7 села в общината остават без електричество – това са около 7 хиляди души. Село Црънча е без ток и вода от снощи. Пътищата в общината са проходими и почистени. На много места комуникациите остават прекъснати. Община Доспат е вече в частично бедствено положение.

Проходът Превала остава затворен за движение заради почистване. Затворен е и пътят Пампорово-Стойките, както и пътя Рудозем-Смилян. Движението на автомобилите се осъществява през проходите "Пампорово", задължително с вериги, както и през "Рожен" , но там все още има забрана за тежките коли и за теглене на ремаркета и полуремаркета.

Снимка: btvnovinite.bg

Множество паднали дървета все още продължават да създават проблеми на трафика в смолянска област. През нощта са разчиствани паднали дървета и по пътя Проглед-Пампорово. 

Снимка: Леда Цветкова

В капана на зимата са и няколко населени места в община Баните. Най-пострадало е село Малка Арда, където свлачища са засегнали няколко къщи.

Снимка: Леда Цветкова

За разлика от Пампорово, където проблемът беше обилният снеговалеж, в община Баните големи поражения предизвика дъждът. Свлачище е съборило плевня напълно, по чудо не е постадала къщата под нея. Влачило е и кола, която е била паркирана на улицата. Блокиран е пътят и към, къщите нагоре. Днес започва и разчистването на основните улици, по които се стича кал.

Снимка: Леда Цветкова

Свлачище прекъсна и пътя за две населени места в Община Смолян. Без достъп от вчера рано сутринта са селата Еленска и Селище, в които живеят около 200 души, предимно възрастни хора. За момента няма бедстващи хора. Местните се снабдяват с хранителни продукти от близкото село Търън. Оставят колите си от едната страна на свлачището, преминават пеш през калта, а  техни познати ги взимат с коли от другата страна. Уверенията са, че до края на деня, пътят ще бъде възстановен. 

В Югозападна България също има населени места без ток. От три дни компанията на Ани е в хижа без ток.

„Всичко е една прекрасна зимна приказка, това, че няма ток, това се случва навсякъде по света, не разбирам защо повечето хора са недоволни от тази великолепна възможност, която ни предоставя майката природа”, казва един от блокираните туристи край Гоце Делчев.

От четвъртък сме в хижата, вътре е топло, не са ни оставили без храна, но фактът е, че ние дойдохме да караме ски, а няма възможност да се кара, казват още туристите.

Тази хижа е последната, до която има достъп. Лифтът не работи, а до хижа Безбог не може да се стигне и с автомобил.

Около 20 километра по-надолу, в село Елешница, хората също са без ток. Домовете са пусти, барчето – пълно.

Аварийни екипи работят по отстраняване на проблема с електричеството.