Втората пратка от ваксините срещу COVID-19 вече е у нас. Новите 25 хиляди дози още днес бяха разпределени в петте ваксинационни центъра в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново.

С тях ще продължи имунизацията на медицинските служители, които попадат в първия етап от ваксинационния план на държавата.

Ваксините ще стигнат за имунизирането на около 12 500 души, тъй като за пълното ваксиниране на един човек са необходими 2 дози, поставени в интервал от 21 дни. 

Новата пратка по въздух пристигна в контейнер. Той беше вкаран в логистичен център, където ваксините да бъдат разпределени.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Този път транспортът на ваксините се осъществи с обикновени бусове на голяма логистична компания - те бяха осигурени от фирмата-производител. Не се изискваше бусовете да бъдат хладилни, тъй като ваксините бяха поставени в кашони със сух лед, където могат да останат до пет дни.

„След като завършим логистиката в тези пет точки, започваме разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та, както са в 28-те области в страната, така че да продължим ваксинацията на всички служители, които са на първа линия, включени в първата фаза на ваксинацията – това са българските медици“, каза министър Костадин Ангелов.

До седмица-две се очаква да започне втората фаза от ваксинационния план- сред учители, потребители и служители на социални институции.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„Предстои да уточним броя на желаещите в домовете за стари хора. Общата им бройка е 15 хиляди, а персоналът е 11 хиляди, който се грижи за тях. Уточняваме и броя на желаещите учители“, допълни министър Ангелов.

В Пловдив още по обед пристигнаха 4850 дози от новата пратка. Половината от тях са предназначени за реимунизация.

„Продължаваме с лекарите, но имаме намерение да включим персонала на социалните домове, както евентуално по-нататък и учителите“, заяви д-р Ваня Танчева-Манчева.

Близо 5000 ваксини пристигнаха следобед и във Варна. 2200 са предвидени за морската столица, а останалите ще отидат в другите пет области в Североизточна България.

И в Бургас ваксините пристигнаха безпроблемно - също близо 5000 дози.

"Лекари, медицински сестри, санитари, стоматолози фармацевти, всички тези, които са на първа фаза, това са ваксините, които пристигнаха за тях. Това са количества, които са за Ямбол, за Сливен и за Бургас", каза д-р Георги Паздеров.

Досега ваксинираните са 4739 души, четирима от тях са проявили странични реакции.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„Болка съобщава единият от участниците при ваксинирането, също така е имало при един от тях замайване, което е преходно за 15 минути, третата реакция е локална болка на мястото на приложение и четвъртата е за леко повишаване на температурата на следващия ден“, обясни Богдан Кирилов от ИАЛ.

До дни се очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри и ваксината на „Модерна“, след което започва доставката й във всички страни членки, а у нас масовото ваксиниране ще започне в края на февруари или началото на март. 

И през изминалото денонощие новозаразените са в пъти по-малко от тези, които са преборили вируса.

От направени 2660 теста, 171 души са дали положителен резултат, т.е. процентът на положителните проби е 6,4.

Близо 950 са оздравелите за последните 24 часа, а починалите са 35-ма. В момента близо 4700 души се лекуват в болница.