Първите пожизнени пенсии от частните фондове ще бъдат между 45 и 173 лева, сочат изчисления на дружествата.

Очаква се окончателното гласуване на законодателни поправки, за да започне изплащането им от септември догодина.

През следващите 5 години се очаква около 200 хиляди души да се пенсионират с право на две пенсии - от държавата и от универсален пенсионен фонд, в който родените след 59-а година задължително се осигуряват.

Снимка: bTV

Пред тези хора стои въпросът - да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ и така да получат само една пенсия.

Или пък - да не прехвърлят парите и да разчитат, че плащането от две места ще e по-изгодно за тях.

Снимка: bTV

Анализ на дружествата сочи, че за 90% от първата група е по-добре да оставят парите си в частния фонд, а останалите 10% е нужно внимателно да преценят.

"Ще направя своя избор тогава, когато първите пенсионери с втори стълб през 2021 г. получат този шанс и ще проверя при какви условия това се случва", каза Ваня Велева, която ще има право и на двете пенсии.

Според правилата, които ще гласуват в парламента, частните фондове ще изплащат накуп, разсрочено или пожизнена пенсия в зависимост от това колко пари е събрал човек в партидата си.

30 на сто от първата група пенсионери са събрали до 2500 лева и ще могат да ги вземат накуп, сочи анализ на дружествата. Сумата е малка, защото и стажът им е малък, казват оттам. Което означава, че тези хора няма да имат право на държавна пенсия за стаж и възраст и ще чакат за социална. Затова е по-добре да не  прехвърлят парите си в НОИ.

"Всички хора с натрупани суми до 2500 лева в партидата си, ако този закон бъде приет, те имат интерес да си получат тези средства", обясни Даниела Петкова, предс. на УС на пенсионноосигурително дружество.

Снимка: bTV

50 на сто - са събрали между 2500 и 8 хиляди лева и ще могат да ги вземат разсрочено. Тези хора се предполага, че са се осигурявали на минимална суми и вероятно ще получат минимална пенсия от държавата.

"Ако тези хора някой ги подлъже, съжалявам за думата - да си прехвърлят парите в НОИ, те всъщност ще ги загубят, защото срещу прехвърлянето няма да получат по-голяма пенсия, нито пък минималната им пенсия може да бъде намалена", казва Петкова.

10 на сто имат между 8 и 14 хиляди лева в партидата си. Те трябва добре да преценят какво да правят. На първите пенсионери през септември държавата даде срок до лятото да решат.

Снимка: bTV

"Правото си те могат да упражнят, като подадат заявление в НАП, с което да поискат средствата от универсалния пенсионен фонд да бъдат прехвърлени във фонд пенсии на НОИ", заяви Любомира Язаджиева, Национален осигурителен институт.

10 на сто от първата група имат между 14 и 24 хиляди лева в партидите си. И вероятно е по-добре да не ги прехвърлят в НОИ, казват дружествата. С уточнението, че сметките зависят и от това с колко ще се намалява държавната пенсия, когато хората избират да получават две.