Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Тя е трета за 2022 година и втора в рамките на една седмица. Реципиентът е 43-годишна жена с крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 22 години, съобщиха от лечебното заведение. 

22-годишен мъж е приет във великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов" с тежка черепно-мозъчна травма. Близките му взимат решение да дарят органите на момчето, за да помогнат за спасяването на други човешки животи.

Благодарение на бързата реакция на военните за часове екипи на ВМА и болница "Лозенец" в София са направили трансплантациите и са дали шанс за живот на трима пациенти.

В момента пациентката се намира в добро състояние, екстубирана е, контактна, адекватна, заяви проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Снимка: ВМА

Ръководството на лечебното заведение изказа своята благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. От ВМА благодарят и на д-р Сибила Маринова – координатор по донорство в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново, където е реализирана донорската ситуация.

Във връзка с донорската ситуация екипаж от Военновъздушните сили със самолет „Спартан“ е транспортирал медицински екип от София до летище Горна Оряховица и обратно на 7 март, съобщиха от Министерството на отбраната.