Всяко четвърто семейство у нас живее в абсолютна бедност. За една година бедните българи са се увеличили с 2 процента, отчита Световната банка. Докладът показва, че кризата е тласнала българина в две посоки – да търси начин за допълнителни доходи и да съкрати разходите.

40 процента от семействата са намалили потреблението на ток и вода.

За да пестят, се хранят и по-малко

Всяко пето домакинство се лишава от лекарства. Този анализ не отчита ситуацията през последната една година, която според експерти не обещава подобрение. Тези данни повдигат и въпроса за законодателни промени, чрез които социалните помощи да отиват в правилните ръце.

Според световната банка линията на абсолютна бедност е 225 лева на човек. Заради загуба на работа или намалена заплата все повече българи живеят с по-малка от тази сума. В началото на 2011-а една четвърт от домакинствата признават, че са преживели икономически сътресения.

Според доклада, 60 % от засегнатите от кризата семейства, са потърсили допълнителна работа. Една пета обаче са успели. Останалите затягат здраво колана.

Някои дори са отписали децата си от училище или университет, за да пестят.

Въпреки, че Световната банка определя социалната ни политика за ефективна в кризата, препоръчва помощите да се раздават само след индивидуална преценка на нуждите.

„Социалната защита я предоставяме все по-често на калпак, отколкото съобразно потребностите", коментира Иван Нейков, Балкански институт за труда и социалната политика.

Държавата признава, че промяната ще е трудна

„Ами пречи може би страхът на хората, които смятат че ще загубят и малкото пари, които в момента получават", каза зам.-социалният министър Валентина Симеонова,

И още от Световната банка: половината от семейства у нас преодоляват кризата по-лесно, благодарение на пенсионерите си. Те им носят единствения сигурен доход.

Днес и Европейската статистическа служба изнесе данни за доходите ни. Продължаваме да сме на последно място по размер на минималната заплата. 138 евро в България срещу 1800 евро в Люксембург, която е първа в класацията.