Със 7 гласа „За“ срещу 4 „Против“ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов.

Той и семейството му получиха забрана за влизане в САЩ с мотива, че магистратът е бил замесен в корупционни действия. Правосъдният министър Данаил Кирилов се обяви за отстраняването на Миталов с мотива, че целият случай накърнява доброто име на съдебната система.

Сред по-известните решения на съдията в последно време беше това да разреши на обвинения в шпионаж лидер на Движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува в Русия, за да получи орден лично от Владимир Путин. Налице е неизпълнение на служебни задължения по частното дело за пускането на Малинов да пътува до Москва, твърди Кирилов в представеното искане с допълнение.

Атанаска Дишева ще е докладчик на дисциплинарния състав, който ще проверява действията на Миталов.

Дисциплинарката е образувана само по документи, дадени от министър Кирилов, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Мнозинството прие, че е достатъчно само формално основание за дисциплинарно разследване на Миталов, допълни Цветинка Пашкунова. Документи от САЩ не са получени.

Сега дисциплинарният състав ще събира доказателства в срок от 2 месеца.

"Не се посочиха никакви доказателства от Кирилов, само проверката от Инспектората. Ако се твърди сериозна корупция, не се представиха доказателства. Стана комично, когато колеги започнаха да се отвеждат. В 12:30 ч. дойде писмо от КПКОНПИ, но с квалифицирана информация. Съдийска колегия се превръща в институция за съдебен контрол. Тя премина границата. Естествено, че съм гласувал "Против". С това действие на министъра в съдебната власт се настани политиката, а в съдебната власт няма място за политика", категоричен беше председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.