Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати проверката на скандала „ЦУМ-гейт”.

Според Инспектората на ВСС няма нищо нередно в срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев и отстранения от ръководството на БСП Георги Гергов.

Проверката е спряна, защото е доказано само, че е имало такава среща, но не и за какво е била.

Скандалът "ЦУМ-гейт" е сценарий на хора с интереси в енергетиката, коментира главният прокурор Сотир Цацаров прекратената проверка. По темата работиха Канна Рачева и Теодора Енчева.

Според Сотир Цацаров нищо лошо не се е случило с Георги Гергов след тази среща. Тя е била само поводът за неговото отстраняване, уточни обвинител номер едно. Цацаров каза, че "ЦУМ-гейт" е сценарий на много хора с интереси в енергетиката, а между тези хора има и близки до партията на Корнелия Нинова.

БСП обаче не реабилитира Георги Гергов.

„И тогава, и днес казвам, не е извършил престъпление или нарушение, става въпрос, че партията по този начин беше въвлечена в един скандален случай, един спор, в които неинформирани трябваше да понесем политическа отговорност”, заяви Корнелия Нинова.

Сотир Цацаров каза, че няма да говори повече за "ЦУМ-гейт". Достатъчно било, че е казал на някои хора, че те не са виновни.

Скандалът с НДК не е сценарий, заяви още Цацаров. Утре започват разпитите. На тях ще се яви и деница Златева.

Скандалът „ЦУМ-гейт” започна в края на април, след като бизнесменът Сашо Дончев се оплака, че главният прокурор му е оказал натиск по време на среща в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ.

Обвинител номер едно не закъсня и чрез съобщение от прокуратурата каза, че твърденията на Дончев са неверни и спекулативни.

Вследствие на скандала Гергов беше изключен от ръководството на БСП.