По искане на главния прокурор Висшият съдебен съвет е приел декларация за подкрепа на междуинституционалния диалог, спазването на върховенството на закона и зачитане на разделението на властите, съобщиха днес от пресцентъра на обвинението.

Позицията е приета от 12 члена на Съвета, а петима са били "против".

"Отправяме апел за отстояване разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти и недопускане на институционални и междуличностни конфликти", пише в декларацията.

От пресцентъра на обвинението цитират думи на Иван Гешев, че "не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт. Отговорност носят и другите власти, в зависимост от функционалната си компетентност."

Конституционният съд предстои да обяви решението си по питането може ли прокурор да проверява сигнали и да извършва разследвания срещу главния прокурор.

 

Питането беше отправено от Министерския съвет във връзка с дебатите при избора на новия главен прокурор. Конституционните съдии трябва да излязат с решение на 23 юли.

За имунитета на президента и дали той може да бъде разследван след питането на главния прокурор конституционните съдии ще решават в края на месеца.