Във Висшия съдебен съвет са били получени документи от министъра на правосъдието Янаки Стоилов по повод гражданството на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов. Това съобщи представляващият  ВСС Боян Магдалинчев.

Той заяви, че председателят на Съдийската колегия Георги Чолаков е разпоредил да се събере допълнителна информация във връзка с писмото, която вчера е била предоставена на ВСС. Повече данни са били поискани от Министерството на правосъдието и от общини.

Боян Магдалинчев обясни, че принципното положение е, че когато некомпетентен орган издава актове, те са нищожни, но не автоматично, а трябва да бъдат оспорени по съдебен ред. Става дума за административни актове, издавани от Трифонов като председател на съда, а не за присъдите, постановени от градския съд.

По-рано днес правосъдният министър Янаки Стоилов съобщи, че проверка в масивите за населението е показала, че Алексей Трифонов няма българско гражданство, като е изпратил данните по случая на ВСС. Министър Стоилов обясни, че при пресъставянето на акта за раждане на Трифонов не са били установени основания за придобиване на българско гражданство. "Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство", посочи Стоилов.

Представляващият ВСС коментира и казуса с движимите активи, придобивани и прехвърляни за ползване от Бюрото по защита към прокуратурата. Магдалинчев обясни, че от писмо на главния прокурор е станало известно, че леки автомобили, разпределени на Бюрото, са били прехвърлени на прокуратурата. Автомобилите са били закупени чрез обществени поръчки и са били за нуждите на прокуратурата. Според Магдалинчев по време на прехвърлянето главният прокурор все още е отговарял за Бюрото и активите му.

Темата за активите на Бюрото беше повдигната от министъра на правосъдието. Той отбеляза, че в момента се извършва инвентаризация на активите на структурата, която след промените в Закона за защита на свидетели вече е под негово ръководство, а не на главния прокурор.

На днешното заседание на Пленума на ВСС стана известно още, че няма внесени кандидатури за участие в процедурата за избор на нов председател на ВКС. Крайният срок за внасяне на кандидатури е 28 октомври.

Мандатът на Лозан Панов, който е в неплатен отпуск заради участието му в президентските избори, изтича на 10 февруари 2022 г., а изборът на нов председател ще се проведе на 14 януари.