Месец преди важното гласувне за шеф на Върховния касационен съд, Висшият съдебен съвет покани журналисти и наблюдатели, за да докаже, че системата за избор гарантира тайната на вота и равнопоставеността на кандидатите. Оказа се, че е точно обратното.

Натискане на бутончета, което може да се види от всеки в редицата висши магистрати, беше избрано от ВСС за система на гласуване малко преди избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Година и половина по-късно демонстрацията показа, че първото право, което се нарушава, е тайната на вота, заложена в Конституцията. Второто, и не по-малко важно, е равнопоставеността на вота, защото не се гласува едновременно. В края на 2012 година с 18 гласа „за", три „против" и трима въздържали се Сотир Цацаров беше първият висш магистрат, избран по този начин. За кандидата след него не се гласува, защото Цацаров събра необходимият брой гласове.

Оказа се, че ВСС няма пари за въвеждането на електронна система за едновременно гласуване. Освен това, тази е бърза и всички членове били с висок морал, обясни шефът на етичната комисия Ясен Тодоров.

Следващият избор на съвета е за председател на Върховния касационен съд. Кандидатите са двама, но едната кандидатура беше внесена, след като стана ясно, че съдиите подкрепят другата. С тази система на гласуване се създава възможност от блокиране на този избор и пренасочването му след вота на 5 октомври.