Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере градски прокурор на София. Кандидатите бяха трима - Ваня Илиева от СГП, Руси Алексиев от СРП и Бойко Атанасов от Следствения отдел на СГП, но никой от тях не можа да събере необходимите 13 гласа. След близо 5-часово заседание се стигна до балотаж между Руси Алексиев и Ваня Илиева. Любопитно е, че при първото гласуване дамата получи 5 гласа „за”, но при второто загуби един от симпатизантите си и получи вота на 4 души.

„Ваня Илиева е прокурор със значителен опит, била е и е прокурор по дела с изключителна обществена значимост. Тя познава колектива на Софийска градска прокуратура, тъй като е част от него. Налице е доста ясна визия за необходимите проблеми и това личи много добре от концепцията й. Един недостатък на кандидатурата й е липсата на административен опит”, заяви по време на дебатите главният прокурор Сотир Цацаров.

„Бойко Атанасов е изключително откровен, някои от нещата в концепцията му може да са спорни, при него най-много си личи липсата на опит в управлението, той не познава колектива на СГП", каза Цацаров.

По думите му Руси Алексиев пък има добре структурирана концепция, написана с практическа ориентация. Прави впечатление и фактът, че доста добре познава стъпките от плана за действие за следващите 18 месеца и концепцията е свързана с плана. „Това, което трябва да се отчете е, че той не е част от колектива на СГП и не познава работната среда в СГП, това е сериозен проблем”, отбеляза главният прокурор
Направи впечатление, че Цацаров най-малко симпатизира на Алексиев.
Главният прокурор го попита защо смята, че медийната политика на прокуратурата трябва да бъде отворена, но не широко отворена, какво мисли за указанието на бившия главен прокурор след оправдателни присъди да се провеждат срещи между обвинители и съда по този повод и определи тези срещи като "другарски съд". Цацаров изтъкна още, че за 4 години като заместник-районен прокурор Алексиев е внесъл осем обвинителни акта в съда.

Кандидат-градският прокурор на свой ред обясни, че прокуратурата прекалено рано съобщава факти по разследвания и не вижда защо това трябва да се прави. По отношение на съвместните срещи, Руси Алексиев заяви, че това е абсолютно недопустимо и не бива да се провеждат такива срещи.

Преди да започне изслушването на тримата кандидати за поста градски прокурор на София, членовете на ВСС анализираха проблемите в СГП. Сред основните проблеми са незаетите щатове и командированата там около една четвърт обвинители.

Прокурори напускат, за да заемат длъжности в изпълнителната власт, сочи анализът за СГП. Част от най-тежките дела дори надминават 250 тома, а това води до удължаване на срока за разследване.

За миналата година новообразуваните дела в СГП са 2000, като то тях 1300 са образувани от прокурори. Над 70% от новообразуваните са прекратени поради "несъставомерност", т.е. поради недостатъчно доказателства.