Венета Марковска, чието име стана синоним за скандал в последния един месец, си тръгва от съдебната система с обезщетение от над 100 000 лева. Това стана благодарение на Висшия съдебен съвет, който гласува освобождаването й от системата. При това положение всеки магистрат получава обезщетение от 20 брутни заплати.

Справка на bTV показва, че месечното брутно възнаграждение на Марковска като зам.-председател на ВАС е 5 466 лева, от които чисто тя получава 4 919 лева. Разбира се, Марковска ще плати данъци върху цялата сума, което лекичко ще я „ощети”.

Кадровиците на уважиха молбата на Марковска за пенсиониране, защото нямала навършени години за оттегляне в „заслужен” отдих. Членовете на правителството на съдебната власт не посмяха и да образуват дисциплинарно производство срещу Марковска, което да изчисти или потвърди съмненията около името й.

Тези два хода на кадровиците гарантираха обезщетението на Марковска за преждевременното й отстраняване от съдебната система. Според Закона за съдебната власт обезщетение не се дължи при дисциплинарно уволнение, отрицателната атестация за работата или при наложено наказание за намаляване на заплатата.