Сотир Цацаров е новият главен прокурор на България. Той бе избран с 18 гласа на членове от Висшия съдебен съвет. Против кандидатурата му гласуваха 3-ма, също толкова кадровици се въздържаха.

По принцип главният прокурор встъпва в длъжност, след като президентът подпише указ. Според сега действащото законодателство само Плевнелиев може да оспори избора на ВСС.

На първата си пресконференция след избора за главен прокурор, Сотир Цацаров отговаряше на журналистическите въпроси с въпроси и отказваше да заеме позиция. Той обясни, че ще се почувства засрамен от този начин на избор и от факта, че за другите двама кандидати не е гласувано, само ако Европейската комисия излезе с извънреден доклад по темата.

Цацаров коментира, че гласуването тази вечер все още не е избор. По думите му е завършил един елемент от процедурата по един избор, който е бил достатъчно оспорван.

Той призна пред журналистите, че освен делото на Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър, е прочел още 4 дела, които не са били в неговия съд още преди да бъдат разпределени на съдия. Това е незаконно според действащото законодателство в страната.

Галина Тонева и Борислав Сарафов казаха, че заради този начин на избор, те реално не знаят кой ги е подкрепил и в този случай не могат да коментират изборът на главен прокурор. Те допълниха, че ще решат дали да обжалват едва след като държавният глава подпише указа за назначаването на Сотир Цацаров. Това обжалване може да стане само пред Конституционния съд, който обаче в момента не работи.

Избраният за главен прокурор обеща въвеждане на честна система за кариерно израстване и поощрение при безукорна работа. Специални разузнавателни средства ще се използват само когато необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин.

Според Цацаров е необходим независим обществен съвет който да следи за реформата в прокуратурата, както и сътрудничество с външни експерти.

Новият главен прокурор иска по-активно действие от прокуратурата по отношение на превенцията от домашно насилие. Той не смята за необходим отделен съд за малолетни, но счита за задължителна промяната в наказателните процедури за деца.

Провеждането на конкурси ще бъде приоритет за този ВСС и главният прокурор ще има важна роля в тази посока.

Цацров заяви, че би трябвало да се наложи разбирането, че практиката командировката да замества конкурса би следвало да бъде премахната. По думите му голям е проблемът с неравномерната натовареност.Това е всъщност проблема с придобилите публичност понятия Прекрояване на съдебната карта или нова съдебна география.

Процедурата

Повече от 10 часа Съветът изслушваше тримата кандидати за главен прокурор - председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, зам.-главният прокурор Галина Тонева и председателят на Спецапелативната прокуратура Борислав Сарафов. За избирането на един от тях бяха необходими 17 гласа.

За първи път трима кандидати бяха изправени на изслушване, в което всеки трябваше да обясни защо той трябва да заеме поста.

Приемникът на Борис Велчев бе посочен по електронен път. Процедурата се наблюдаваше от Европейския съюз заради зачестилите препоръки към съдебната ни система през последните години.

Според приетите правила за тримата кандидати се гласуваше по реда на номинирането им. Това значи, че първо вотът бе за Цацаров, след това за Тонева и накрая за Сарафов.

Излсушването обаче протече по азбучен ред

"Най-натоварени са всички районни прокуратури заради непопълнения щат", заяви Борислав Сарафов. Той призна пълния провал на делата срещу корупцията. Според него трябва да се направи анализ на системните грешки. Сарафов подчерта, че за битовата престъпност „всеки гражданин има право на разследване със същото качество и срочност както и при знаковите дела”. С тези си думи той повтори казаното от изпълняващият функцията на гл. прокурор Бойко Найденов.

Галина Тонева предложи да се въведат дни на отворени врати при всеки един от административните ръководители. Така не само гражданите, но и всеки прокурор, който се чувства застрашен от натиск, може да получи защитата, от тези, които го управляват. Тонева заяви, че проблемът с натовареността в прокуратурата е основен.

Третият кандидат, избран в крайна сметка за най-отговорния пост в прокуратурата - Сотир Цацаров, се обяви за анализ на оправдателните присъди в страната и електронен регистър. „Да променим подхода на кабинетно разследване, да въведем честна система за кариерно израстване. Следователите трябва да бъдат по-натоварени. Трябва да има екипен принцип в разследването – да слезем няколко етажа по-надолу”, предложи още шефът на Окръжния съд в Пловдив.

Кой е Сотир Цацаров?

Новият главен прокурор е роден на 28 септември 1966 г. в Пловдив. Кариерата му започва през 1992 г. в Районен съд - Асеновград, а от март 1996 г. е зам.-председател на районния съд. Две години по-късно става зам. – председател на Окръжен съд – Пловдив, а от 1999 г. е негов председател.

Цацаров е участвал като експерт в проекти на ЕК за реформи в съдебната система в Черна гора, Македония, Албания и Хърватия. Семеен е, с едно дете.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!