Членовете на Висшия съдебен съвет единодушно отстраниха от длъжност председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.  

Предложението затова дойде от  главния прокурор Сотир Цацаров, който го аргументира с образуваното срещу нея досъдебно производство заради неправилно издадените разрешителни за използването на специални разузнавателни средства по  разработката „Червеи”. Първият обвинител настоя Янева да  напусне постовете си и на съдия, и на председател на СГС. Кадровиците на съдебната власт решиха да поканят Янева на изслушване, но тя не се яви. Вместо това изпрати писмено становище.

Предложението на Цацаров мина без разисквания. Висшите магистрати обаче  поспориха дали да бъде отстранена и като съдия, освен като председател на СГС. В крайна сметка те я лишиха и от всички постове до приключване на разследването.

Преди да се стигне до този етап от кариерното развитие (за, което ще стане въпрос след малко) на Янева, от близо седмица всички държавни институции, заети с изясняването и разследването на скандала около разработката Червеи”, съсредоточиха усилията си върху разнищването й.

Организираната атака срещу магистрата, разписал серия от разрешения за източване на информационния масив на МВР от агенти на ДАНС, започна от Брюксел, откъдето премиерът Бойко Борисов натовари правосъдния министър Христо Иванов със задачата ВСС да се занимае с действията на Янева.

Ден по-късно шефът на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства Бойко Рашков се яви пред кадровиците и ги информира, че поверената му структура е  установила, „че по едно и също събитие, по едни и същи причини, е искано и получено разрешение за Специални разузнавателни средства, надхвърлящи законово допустимите”.

Малко след това Цацаров декларира, че скоро ще се реши дали по случая ще бъдат повдигнати обвинения.

На свой ред ръководството на СГС разпространи своя позиция по темата, в която лаконично заявява, че „ще се въздържи от оповестяването на информация във връзка с издаването на разрешения, тъй като се касае за класифицирана информация”.

Последва заседание на парламентарната комисия за контрол на службите и СРС-тата, на което в присъствието на вътрешния министър Веселин Вучков и правосъдния му колега Христо Иванов бе изслушан Рашков.

Председателят на комисията Димитър Лазаров (ГЕРБ) обяви след неговия край, че шефът на бюрото е поел ангажимент да разсекрети частта от доклада си по случая, който се отнася до действията на съдия Янева.

Тези събития се случиха на фона на знаменателното изказване на Борисов от Брюксел, който първо се скара на журналистите, че „пазели съдийката” и после заяви, че прокуратурата има много работа.

С характерно повелително наклонение премиерът заяви: „Имат много работа прокурорите и се надявам да бъдат безкомпромисни и да стигнат до края. Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили (по разработката „Червеи"), трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост”.

След това ВСС реагира с плаха декларация, в която сравни приказките на Борисов с натиск, но в крайна сметка „отстреля” Янева.

„Шеметна кариера”

Янева стана шеф на СГС през юни 2011 година. Тогава Висшият съдебен съвет (ВСС) предпочете семейната приятелка на тогавашния вицепремиер от ГЕРБ  и вътрешен министър Цветан Цветанов Владимира Янева пред съдия Величка Цанова. Изборът бе основна тема в медиите, най-малко защото Цанова към онзи момент нямаше нито един отменен съдебен акт, докато Янева бе с ефективен съдийски стаж от само четири години и имаше не един и два отменени актове.

Трябва да се отбележи, че тогава Борисов не каза и дума по въпроса със скандалното назначение, което дори предизвика безпрецедентните две оставки  в съвета. Съдиите Капка Костова и Галина Захарова напуснаха кадровия орган в знак на несъгласие с назначаването на Владимира Янева. Четири години по-късно Бойко Борисов поиска да види приятелката на втория човек в партията си за 400 години в затвора.

Скандали

В кариерата на Янева има не един и два скандала. Тя компрометира едно от делата за „Софийски имоти”, тъй като се оказа, че е била представител на собствения си баща при закупуване на евтини имоти от общинското дружество няколко години по-рано. Янева бавеше делото срещу шефовете на дружеството.

Тя обаче бе оневинена за конфликт на интереси от комисията на Филип Златанов. Нещо повече – това бе първото решение на въпросната комисия и нейния шеф, който е най-известен с тефтера си.

Владимира Янева е основоположник на странната идея да се подслушва възможно най-дълго, за да се стимулира намаляване на броя на СРС-та.

Семейната приятелка лъщеше и на фона на политическото уволнение на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Тя бе отстранена от системата с мотива, че е бавила дела. Това се случи, докато Цветанов, който бе в личен конфликт с Тодорова, правораздаваше от телевизора, а ГЕРБ кадруваше безсрамно в съдебната система. Докато уволняваше Тодорова, ВСС се занимаваше и със забавените дела на Янева. Последната обаче  се размина само със „забележка”.

В съдилището, което Янева председателства, няколко пъти избухваха съдийски бунтове заради разпределението на делата  "КТБ" и "гнилите ябълки".

Няма отговор

Отговорът на въпроса защо сега се задействаха институциите срещу Янева най-вероятно трябва да се търси „между редовете”.

Като излезем от бекграунда на Янева през годините, а се спрем само върху действията на по разработката „Червеи”, трябва да отбележим някои факти.

Преди Борисов да се изяви от Брюксел, главният прокурор Цацаров коментира пред журналисти, че аферата "Червеи" е излязла при планова проверка на прокуратурата. Шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков пък твърди на свой ред, че неговата служба първа се е усъмнила, след като е получила сигнал от инспектората на МВР на 2 декември м.г.

Излиза, че безспорно властите са имали информация за действията на Янева от повече от два месеца, но никой не е поискал нейното отстраняване.

„Червеят” се задейства срещу Янева, след като нейният семеен приятел и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов получи ефективна присъда от 4 години затвор и на втора инстанция.

През 2011 г. пред bTV Янева призна за още семейни приятелства с политици освен това с Цветанов.