15 дни преди да обяви плановете си за оттегляне, председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров е уведомил за намеренията си политическите лидери на парламентарно представените партии с изключение на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това обяви той пред журналисти в парламента, след като беше изслушван в антикорупционната комисия.

„Това са парламентарни сили, които заслужават институционално уважение (…) Има част от управляващите“, обяви бившият главен прокурор, който беше лишен от допуск до класифицирана информация.

По думите му 10 дни преди оставката е бил уведомен и президентът.

„Когато се е разбрало, че аз си отивам е решено“ за отнемането на допуска, смята Цацаров, който беше категоричен, че ще обжалва отнемането – макар по закон да го получава обратно при завръщането си в прокуратурата. „Въпрос на достойнство е по съдебен път да възстановя допуска си“, подчерта председателят на антикорупционната комисия.

Той определи цялата ситуация като „опит за доста евтин политически пиар“, като запита на какво основание премиерът Кирил Петков е бил уведомен за предстоящото отнемане на допуска от зам.-председателя на ДАНС.

„Направи се опит част от съществуващите проблеми да бъдат маскирани, временно да бъдат подминати, като бъдат обявени 2-3-4 човека за виновни за всички проблеми в цялата страна“, смята Цацаров. Той отказа да коментира работата на приемника си начело на прокуратурата, който по-рано днес в Брюксел свърза част от проблемите с ефективността на държавното обвинение с „предишни главни прокурори“.

Цацаров атакува закриването на специализираното правосъдие, като определи като „квазиподобие на прокуратура“ предложението за нова структура, която да се занимава с организираната престъпност. „Аз не браня и комисията, която все още оглавявам. Още когато се създаваше в сегашния си вид (…) казах на тогавашния премиер, че това е най-лошото възможно решение – тогава той ми отговори, че това е политическо решение“, разказа Сотир Цацаров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!