Само за ден в село Звиница умират 150 кокошки , а назначените спешни изследвания показват, че става дума за нюкясълска болест, по- известна като псевдо- чума по птиците.

 “Това е болест, причинена от вирус ,силно контагеозна ,която носи голями икономически щети ,тъй като смъртността е висока , няма опасност за хората ,което е облагонадеждаващо ,ако мога така да го нарека ,но неприятното е че борбата с тази болест е радикална - тоест кокошките и птиците се унищожават напълно ,за да може да бъде спряно разпространението”, каза д-р Георги Грозев - директор на БАБХ – Кърджали.

Достъпът на хора и коли до селото е при специален режим - след задължителна дезинфекция. Но избиването на всички домашни птици разплака стопаните им.

„Имахме 15 кокошки и кво да правя, всичко се ликвидира за момент. Дето се грижихме - година, година и две ,останахме сега без кокошки”, разказва Бехнур Юмер.

„Ние така сме свикнали - хората на село- като нямаш една крава ,кат нямаш 5 кокошки - защо има ли смисъл да живееш Направо днеска за нашето село е траур, траур”, вайка се Гюлбеа Вели.

Утре дезинфектирането на дворовете продължава . За всяка изгубена кокошка стопаните ще получат обещетение от държавата, но забраната за отглеждане на птици в района остава за месец. Ветеринарите само предполагат откъде е дошла заразата

„Това надали някой ще може да каже ,има вероятност да е от прелетни птици”, обясни д-р Георги Грозев.

За да не пламне второ огнище , властите започнаха спешна ваксинация на всички домашни птици в съседните села. За последно заболяването е регистрирано у нас през 2009-та година ,пак по този край .