„Александровска“ болница върна дарението от „Уолтопия“ в размер на 222 хил. лв. за 5 медицински вентилатора. Причината е, че фирмата ги дари под условие те да се ползват с предимство от служителите на „Уолтопия“, няколко свързани фирми и техните родители.

След негативната реакция в обществото за условието на дарението, вчера изпълнителният директор на компанията Ивайло Пенчев написа във „Фейсбук“:

„Когато някой дарява кръв в полза на конкретен човек, или пък черен дроб в полза на конкретен човек или пък костен мозък в полза на конкретен човек това е съвсем разбираемо и се счита за приемливо“.

Днес от лечебното заведение са върнали парите с мотива, че не могат да делят пациентите. Новината съобщиха от „Уолтопия“ с писмо до медиите:

„Въпреки сключеният договор, болницата отхвърли нашето дарение.  Нашето мнение е, че от това загубиха всички и ние дълбоко съжаляваме за това, че желанието ни да се погрижим за живота и здравето на нашите служители и успоредно с това да предоставим на болницата оборудване, с което да помага на колкото се може повече хора, остана неразбрано“, пишат от компанията.

Припомняме, че вчера редица фирми и обществени личности изразиха желание да помогнат на болниците у нас за лечението на пациенти, заразени с COVID-19. Те дариха средства, но без условие техните служители  да се ползват с предимство от апаратурата.