Всички лекари от Ловешката болница се явяват на работа в деня на катастрофата край село Микре, когато загинаха девет души, а 19 бяха ранени. Както други болници в България, и тази е изправена пред много проблеми. Разказвали сме ви за кризата в лечебното заведение.

В деня на инцидента Мартин Тодоров не е на работа. Въпреки това шофьорът от Спешна помощ в Ловеч е сред първите, които помагат на ранените.

Осем спешни екипа отиват на място, сред тях е д-р Тиков. Казва, че не са виждали такова нещо досега.

Румен Трендафилов е докаран в болницата с тежка травма в коремната област.

„Ако не бяха те, може би нямаше и нас да ни има сигурно. Благодаря на всички и от хирургията, и от реанимацията”, казва през сълзи оцелелият мъж.

Лекуващият го лекар д-р Георги Гечев е сред първите, които посрещат пострадалите в болницата.

„Въпреки състоянието на болницата, от септември месец не сме взимали заплати, и въпреки всичко си изпълняваме нашия професионален дълг”, каза доктор д-р Георги Гечев, хурург в МБАЛ "проф. д-р Параскев Стоянов".

Средното възнаграждение на лекарите е 800 лева. Има недостиг на специалисти, а повечето са в предпенсионна възраст.

Лекарите признават, че има недостиг на медикаменти и консумативи. В началото на лятото болницата беше пред закриване, сега сметките й са отново запорирани.

„Представете си една голяма катастрофа от този тип, няма здравно заведение, може да се транспортира до някое близо до ПТП-то място, може да коства човешки живот. И ако сега са загинали 11, можеха да са 20”, заяви д-р Анка Георгиева, изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов".

Ако здравното заведение затвори врати, близо 140 хиляди души в областта остават без многопрофилна болница.

Можете да помогнете на пострадалите с дарение на следната банкова сметка:

БЪЛГAPCKИ ЧEPBEH KPЪCT

УHИKPEДИT БУЛБAHK

ІВАN: ВG64UNСR96601010688021

ВІС: UNСRВGЅF