„Поздравявам българския народ за новия патриарх и давам благословията си от името на църквата майка в Константинопол“.

Това каза вселенският патриарх Вартоломей, след като бе избран нов патриарх на България.

Вартоломей Първи е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

Вселенският патриарх Вартоломей е в България за Патриаршеския избирателен църковен събор и интронизацията на новия български патриарх. 

Митрополит Даниил бе избран на Патриаршески избирателен църковен събор. Той получи 69 гласа, а митрополит Григорий - 66. Три са невалидните бюлетини.

Изборът се случи, след като патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст на 13 март. Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил или Ловчанският митрополит Гавриил бяха тримата владици, посочени за наследници на патриарх Неофит.

Кой е новият български патриарх?

Видинският митрополит Даниил е роден със светското име Атанас Трендафилов Николов на 2 март 1972 г. в Смолян. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 2008 г. е назначен за викарий на Неврокопския митрополит, а след това и на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. През февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Изборът му за владика е съпътстван с протести. При първото му официално появяване като митрополит се среща с протестиращи за изграждане на магистралата Видин - Ботевград.

Свещеници от крайдунавския град определиха кандидатурата му за бъдещ патриарх като чудо.

През ноември 2022 г. в публикация коментира войната в Украйна:

"Никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен за случващото се и оправдан за сметка на другия. В същото време, наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор."

Изразява мнение и за експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители на руската църква.

В края на февруари тази година заедно Неврокопския митрополит Серафим писмено заявяват, че се разграничават от решението на Светия синод за касиране на избора за Сливенски митрополит.

Публично говори пред граждани по различни поводи като 24 май и празника на Видин.