Агенцията по заетостта излезе с авангардна идея - всеки безработен ще има свое електронно досие. То ще се изготвя от трудовите посредници в бюрата по труда. Всички знания и умения ще се доказват, преди да се впишат в досието.

Безработните у нас, регистрирани в бюрата по труда, са около 260 хиляди, или 8 на сто от активното население. Броят им е с 60 хиляди по-малко спрямо същия период на миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-вероятно още през тази година всеки, който се регистрира в бюро по труда, ще получава електронно досие, до което и той, и трудовият посредник, а и работодателите ще имат непрекъснат достъп.

То ще има снимка, телефон, имейл. Ще се вписват само знанията и умения, за които има доказателства. Например ако безработният твърди, че е добър презентатор, ще преминава тест през електронната система и само ако покаже определен резултат трудовият посредник ще разреши вписването на това умение в електронното му досие.

От скоро Диляна Станимирова търси нова работа. Има диплома за компютърен инженер и графичен дизайнер и разчита да й помогнат в бюрото по труда. Тя твърди, че колкото по-бързо се модернизират услугите, толкова по-добре за всички като нея. "Ще е по-лесно дистанциoнно да се намери работа, без да се разхожда човек и да губи часове в пътуване", смята Диляна. 

Сега при регистрация в бюрото трудовите посредници вписват образованието и квалификациите, придружени с дипломи и сертификати на безработния, а за повечето социални и комуникативни умения се доверяват  на това, което той декларира.

В новото електронно досие информацията ще е по-богата, а за да се впишат умения като "водене на преговори", "презентиране", "убедителност и въздействие", безработният ще държи онлайн тест.
"След като види отговорите на този тест, трудовият посредник ще може да вземе решение дали това лице, в зависимост от процента на верните отговори, има тази компетенция", обяснява Юлияна Стефанова от бюрото по труда "Възраждане". 

Така трудовият посредник ще отхвърля или ще разрешава вписването на различни умения и компетенции. Ще може и да насочва безработния към различни онлайн обучения. След преминаването им информацията в досието ще се актуализира.

Работодателите също ще имат достъп до профилите на хората. В тях ще е описано дори физическото им състояние, например представителен външен вид, спретнато облекло, добри обноски.

Очакванията са до половин година нововъведението, дело на Стопанската камара и Агенцията по заетостта, да заработи в бюрата.

С личностни профили първо ще се сдобият новорегистрираните безработни, а поетапно и всички, които са с действаща регистрация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!