Броят на българите с диабет расте. Всеки 10-и страда от заболяването, сочи проучване, направено чрез онлайн интервюта. Повече от половината, които не са засегнати от болестта, не разпознават основните симптоми.

По данни на Световната здравна организация с диабет са около 400 милиона души. Ако не се вземат мерки, до 2030 г. броят им ще набъбне с още 100 милиона.

У нас едва 1% от анкетираните знаят, че силната жажда всъщност е сред основните признаци на диабет. Неправителствени организации настояват при профилактичните прегледи да се мери кръвната захар. Сега това се прави само при наличие на рискови фактори.

Маргарита е с диабет от бебе и вече добре познава болестта. Състезател е по шах. Тази година се класира на второ място в България в нейната категория, а след дни заминава на европейско първенство.

„Както съм си енергична и изведнъж почва да ми се спи, пиеми се много вода”, казва тя/ По-голямата част от диабетноболните знаят, че ако се лекуват правилно, ще избегнат усложненията.

В същото време обаче близо половината, които пият таблетки и една пета от тези на инсулин, не са измерили нивото на гликирания хемоглобин през последната една година. Специалисти настояват за регистър на диабетно болните, който ще позволи да се следи непрекъснато състоянието им.

От здравното министерство вече работят по регистъра, който се очаква да заработи от догодина.