Все повече родители в Северозапада търсят специализирана психологическа помощ за децата си. Бедността, разпадът на семействата и липсата на работа са сред причините, които пораждат отчуждение и агресия у подрастващите.

Преди три години синът на Галина отключил тревожност и често плачел.

„Синът ми е без баща, започна да расте и аз се сблъсках с проблема, той започна да търси бащата си, да се интересува къде е, започна да прави асоциации с моя брат, че той е неговият баща”, разказа Галина Кръстева.

Оттогава майка и син редовно посещават центъра за обществена подкрепа във Враца. Специалистите там казват, че за родителите не е лесно да приемат, че детето им има някакъв проблем.

Един от деликатните пътища към детската душа е арттерапията. Детето получава бяла маска, върху чиято външна страна рисува своя образ за пред света, а от вътрешната - истинското си „аз".

„Важната страна на маската е вътрешната, до която специалистите да могат да стигнат, да видят и да работят в тази насока”, обясни социоалният работник Кристина Петрова.

Промяната настъпва бавно, но трябва и родителите да съдействат.

„Най-трудното е, когато идва родителят, да го убедим, че проблемът на детето му идва от проблемите в семейството, от семейните взаимоотношения”, коментира Клавдия Гъндева, управител на Център за обществена подкрепа във Враца.

Синът на Галя вече е първокласник и все по-често се усмихва. А едни от най-трудните клиенти на центъра вече са успешни студенти.