Все повече хора остават без работа, за да се грижат за децата си, чиито детски градини са затворени заради извънредното положение. За това сигнализират наши зрители. След здравния министър, как отговори социалният на тези сигнали.

Родители на деца от затворени градини и ясли не получават болнични, за да останат вкъщи с децата си. Преди дни здравният министър обясни, че законодателството е решило документът да се издава само в случаите, когато в семейството има носител на коронавирус.

За щастие, в семейството на Йорданка няма такъв случай, но тя е принудена сама да напусне работата си, за да гледа детето си. 

Така семейството остава да живее с една заплата.

„Да чукаме на дърво, нямаме кредити. Но е лошо наистина един от родителите, ако остане без работа“, коментира Йорданка Колева.

Здравният министър предложи друго решение във вторник - родителят да ползва отпуск.

- Ако трябва някой да си гледа детето в неплатен отпуск, как ще го храни?

- Може да се намери човек клинично здрав от семейството, който да помага, това е извънредна ситуация, не може да предвидим всичко, каза тогава министърът.

Думите на Ананиев обаче разгневиха хиляди в социалните мрежи. Сред тях и Кристина Найденова - самотна майка на 3-годишно дете. Не може да плаща наема си и в момента живее при родителите си.

„Издържат ме моите родители, това е много тъжно, но е факт. Нямам право на борса, тъй като съм в неплатен отпуск. Нямам право на нищо, седя без никакви доходи. Чака ни ужасна мизерия“, каза Кристина Найденова.

Социалният министър Деница Сачева днес взе отношение по темата.

„Тези хора са защитени в Закона за извънредното положение, тоест, те биха могли да се възползват и да договорят със своя работодател, както работа от вкъщи, така и работа в намалено работно време“, заяви Деница Сачева.

Предложението на Сачева обаче не може да е от полза на Кристина, тъй като е в неплатен отпуск от ресторантьор, чието заведение е затворено заради извънредното положение.