Пандемията засили желанието на млади и стари да се хранят с качествени продукти, сочат последните данни в различни изследвания.
Според най-новите данни различните поколения произвеждат или участват в консервирането на това, което слагат на масата си.
Райна Колова от Николово не пропуска година без собствено производство на зеленчуци: „Защото не ги пръскаме с какви ли не отрови. По-чисти са, не са вредни за децата. Така си е останало от времето – да си произведеш и да си слагаш, а не да държиш наготово“, разказва ни жената.
„Възрастните произвеждат, защото така са свикнали и вече младите, които търсят качеството, което само по себе си ще запази традицията“, обяснява Евелина Славкова от „Тренд“.
В условията на пандемия започна да набира скорост и жилищното растениевъдство.
„Част от българското общество произвежда, защото смята, че те са много по-качествени, отколкото тези в магазина. Знаят какво се съдържа в тях, припомнят си вкуса от детството“, обяснява още Славкова.
Концепция за градинка на кухненския плот позволява отглеждането на свежи подправки и зеленчуци без да си цапаме ръцете в земята и даже не е необходимо да излизаме от вкъщи.