„Топлофикация” уведоми, че започва поетапно пускане на парното в засегнатите от тежките аварии квартали в София. От дружеството предупредиха, че аварията все още не е напълно отстранена.

Възстановено е топлоподаването към ж.к. „Люлин” 4 и 5, както и в ж.к. „Надежда” 3, 4, 5 и 6 част.

Топлоподаването към ж.к. „Люлин” 3 и 6 е било възстановено вчера към 18:30 ч.

След приключване на операциите по смяната на авариралата част от магистралния топлопровод на бул. „Цариградско шосе” днес ще започне запълването на топлопреносната мрежа.

Тази авария засяга кварталите „Младост” 1, 1А, 2, 3, и 4, „Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница”, „Малинова долина”, като се очаква днес да започне запълването на топлопреносната мрежа.

От „Топлофикация” предупредиха, че тази операция е с най-дълго времетраене.

В редакцията на bTV получихме множество сигнали, че все още има проблеми с парното в централните софийски квартали. От „Топлофикация” казаха, че са възможни временни колебания в топлоподаването към високите части на кв. „Гео Милев”, но се работи за нормализиране на отоплението.

В кварталите със спряно парно днес и утре са неучебни дни, но всички детски градини ще работят с алтернативно отопление.

Как да потърсим правата си при продължителна липса на парно и топла вода?

Според Богомил Николов от „Активни потребители” завеждането на отделни дела би имало малък смисъл поради трудния начин за изчисляване на обезщетение.

„Принципалът, в лицето на Общинския съвет може и трябва да вземе решение за компенсиране на хората, ощетени в тази ситуация”, смята Николов.

Той добави, че занапред трябва да се търси пряка отговорност при подобни аварии.

Как да защитим правата си в такива ситуации гледайте утре в рубриката "Чети етикета" с Биляна Гавазова.