Ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник. Становището на българските здравни власти относно прилагането на препарата у нас ще стане ясно, след като се произнесат още две независими европейски комисии.

Това съобщиха на брифинг Красимир Гигов и доц. Ангел Кунчев след заседание на Националния оперативен щаб.

"Становището на ЕМА е, че ползата от ваксината на „Янсен“ е по-голяма от евентуални някои странични ефекти. Очаква се още две независими европейски комисии да дадат своето становище. Тогава ще имаме и окончателно решение", каза Гигов, уточнявайки, че в петък се очаква да стане ясно становището на тези две комисии.

„Единият вариант е да има внимание към жени под 60 г., особено за тези, които са със затлъстяване, пушат, приемат контрацептиви или в миналото са с различни случаи на съсиреци. Другият е да се пусне и да се работи с нея без ограничения“, обясни доц. Ангел Кунчев.

"Иска ни се да не се получи това, което стана при „АстраЗенека“, а да има единно европейско решение и практиката за „Янсен“ да е еднаква. Ако успеем да го постигнем – добре. Ако не – ние ще вземем нашето решение така или иначе“, допълни Кунчев.

По отношение на „зелените коридори“ решението е в периода 30 април – 10 май да се отворят там, където има желаещи да работят.

„Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник и ще го направим за цяла България къде, в кой ден и кой коридор работи. Това не пречи на общопрактикуващите лекари в този период също да правят имунизации, ако желаят“, поясни Кунчев.

При тези зелени коридори ще се поставят ваксини на „АстраЗенека” - от тях има най-много дори. Ще има и в по-ограничени количества „Пфайзер” и „Модерна”.