Областният управител на София Иван Кючуков връща решенията на Столичния общински съвет (СОС) за именуване "Героите на Украйна" на алеята между бул. "Драган Цанков", ул. "Незабравка" и ул. "Никола Мирчев" в район "Изгрев", както и наименуване на безименно озеленено пространство между бул. ''Драган Цанков", ул. "Латинка", ул. "Константин Щъркелов" и ул. "Фредерик Жолио Кюри" с името площад "Борис Немцов". 

Причината - не били законни. В началото на април решението за преименуване на пространства в знак на солидарност с Украйна беше одобрено от СОС.  

„Въпросното наименование е в противоречие с една цитирана разпоредба за именованията, а именно става въпрос, че такива места се наименованията с имена на личности, свързани с историята на България или са допринесли за историята на България“, заяви Иван Кючуков.

Връща се и решението за издигане знамето на Украйна на административната сграда на Столична община на ул. "Московска" 33 до прекратяване на войната.

В съобщение на областната управа се посочва, че Иван Кючуков е издал заповеди във връзка с осигуряване спазването на законност на територията на областта и упражняването на контрол за законосъобразност на актовете и действията на органите на местно самоуправление и местна администрация.

Според общински съветници от ГЕРБ решенията за именуването на пространства, също и за знамето са обсъдени в комисии, а предложенията са пратени и на районния кмет, който   не им е отговорил.

„И трите доклада за ясен знак за съпричастност с трагедията. Областният управител се държи като филиал на руското посолство. Особено реакцията му със знамето е без никакви мотиви, просто има съпричастност към Путин“, заяви общинският съветник от ГЕРБ Борислав Бориславов.

От БСП пък определиха решението като "разумно и отговорно".

„С разпъване на чужд флаг не знам точно каква подкрепа и на кого показваме“, заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

Предстои ново обсъждане на предложенията в общинския съвет. Ако областната управа отново не е съгласна с тях, ще бъде заведено дело за отмяната на решението.