Задължително ще е носенето на защитни маски за лице за еднократна или многократна употреба в лечебни заведения, аптеки, оптики, дрогерии, социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни и в обществения градски транспорт на територията на област Плевен от 1 август.

Изключение ще се прави само за децата до 6-годишна възраст. Това се посочва в заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), с която се въвеждат временни противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в област Плевен. 

Създаването на условия за дистанционна работа, често проветряване на работните помещения, провеждането на засилен сутрешен филтър в детските заведения са сред другите мерки, които ще са в сила от следващата седмица в областта. 

Към днешна дата заболеваемостта от COVID-19 на двуседмична база в Плевенско е 160,75 на 100 000. Само през последното денонощие са установени нови 31 случаи на заразени с коронавирусна инфекция.

През последната седмица има повишение на броя на поставените ваксини срещу COVID-19, показват данните на здравната инспекция. През вчерашния ден са направени 224 дози.

Противоепидемичните мерки ще останат в сила до 31 август.