31-ото издание на най-старите и единствени по рода си театрални награди в България – „Аскеер“, се провежда тази вечер.

Наградените за изгряваща роля са не един, а цели 20 изпълнители. Това е Сдружение „Суматоха“ на габровския театър „Рачо Стоянов“. За най-добър моноспектакъл е отличен спектакълът на живо на Александра Сърчаджиева и режисьорът Димитър Коцев – Шошо.

„Аскеер“ за поддържаща мъжка роля влезе в ръцете на обичаният Юлиан Вергов, който изиграва Вазов в „Народът на Вазов“ с режисьор Диана Добрева.

Мария Каварджикова е носителката на наградата "Аскеер" за водеща женска роля. Тя получава отличието за изиграния образ на Пилар в "Една малка пиеса". Александър Секулов е носителят на "Аскеер" за българската драматургия.

С почетен „Аскеер“ е удостоена актрисата Меглена Караламбова, а носител на Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер“ 2022 тази година е Цветана Манева. С нея разговаряхме минути след официалното обявяване на номинацията. 

„Има едно състояние, в което в момента се намирам аз, и една мисъл, която минава през главата - Всичко това с мен ли се е случвало. Аз самата считам, че съм отворена природа и съм могла да приема всички професионални предизвикателства, които са се осмелявали да ми поверят“, каза Цветана Манева.

Жулиета, Антигона, Кейт Бланш или Бернарда Алба в театъра и един цял неповторим живот пред камерата.

„Това, което най-ме е ангажирало по време на моята работа е да разбера човека и досега този интерес, и това разбиране, тази склонност, и тази максима на съществувание ме е водила“, допълни Цветана Манева.

Попитана кои са думите, които истински ценни, тя отвърна:

„Казвай "Обичам те". Без да мислиш какви ще бъдат последствията. Когато обичаш, казвай обичам те, това е. И мисля, че това е много важно - обичта. Обичта е много важна, да я носиш без да се замислиш дали отсрещната страна ще получиш същото. Важното е ти да обичаш“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!