Българският премиер Николай Денков се срещна в Киев с Володимир Зеленски. Президентът на Украйна благодари на страната ни за подкрепата.

„Много ценим това, че България е с нас. Днес се срещаме в особен ден. В този ден украинците си припомнят събитията от 2014 г. – окупацията на нашия полуостров от Русия и началото на съпротивата срещу руските престъпници. За тези години ситуацията в Крим и в целия регион се е променила много. Това е бил един от най-безопасните и перспективни региони в света, но руската агресия превръща този регион в един от най-горещите“, каза Володимир Зеленски на съвместен брифинг след срещата.

„Обсъдихме много въпроси за нуждите на нашите войници, за нашите приоритети, за нашите последващи стъпки. Украйна цени много всяка проява на подкрепата на нашата отбрана. Искам да благодаря на България и за подкрепата на нашите усилия в Черно море за разширяване на търговските маршрути и за подновяване на нормалното корабоплаване“, каза още Зеленски.

Двамата са обсъдили и сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство.

„Обединихме подходите на Украйна и България към разработка на двустранни споразумения за гаранция за сигурност. Отделихме много внимание на въпросите за отговорността на Русия и България много ни помага в установяването на правдата за действията на руските престъпници“, заяви президентът на Украйна.

Снимка: Министерски съвет

Володимир Зеленски заяви, че цени и подкрепата на България относно евроинтеграцията на Украйна.

Снимка: Министерски съвет

"Благодаря за поканата, която ми позволи да почувствам със сърцето си вашето страдание, но и вашия героизъм, решителност да извоювате бъдещето. България съпреживява кошмара на опустошението, загубите. Видяхме това в очите на хилядите бежанци, за които отворихме сърцата си преди две години. Днес ги усетих със сетивата си в Соломянския район", заяви от своя страна премиерът Николай Денков.

"Продължаващата пълномащабна война е война срещу Европа и целия демократичен свят. Вече е явно, че целите на Путин се простират и извън пределите на Украйна. Амбициите на руската агресия са директна заплаха за националната сигурност на България, подкрепата на Украйна е защита за самите нас", заяви още Денков.

Той бе категоричен, че България застава безпрекословно на страната на Украйна, на страната на свободата, демокрацията и международния правов ред.

"Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на войната с една цел - независима и свободна държава в сърцето на Европа или да бъде подчинена или унищожена, свидетели сме на героизма на украинския народ, който се бори за свободата си и за мита в Европа. Затова българското правителство и парламентарното мнозинство работят за осигуряването на максималната по възможностите ни политическа, военна, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна", посочи българският премиер.

По думите му страната ни има готовност за сътрудничество и в контекста на създадената международна коалиция за връщане на украински деца, незаконно депортирани в Русия, като България е една от съучредителките на коалицията.

Как България помага на Украйна?

Миналата седмица президентът на Латвия публикува карикатура, в която илюстрира начина, по който се случва военната помощ за Украйна от страните от ЕС. Тя показва украински войник, който отваря кутии, на които пише „Военна помощ“, но само в половината от тях има снаряди. В другата пише: „Бла, бла бла…“.

На въпрос на bTV как България помага на Украйна Зеленски и Денков се въздържаха да разкрият военно-технически параметри.

„Не бих поискал да влизам в детайлите на военно-техническата помощ, която България предоставя на Украйна. Това, което знам, е, че всеки път, когато се видим с украински партньори, те ни благодарят за това, което правим за тях“, каза Денков.

„Преди всичко бих искал да разбирате, че Украйна е много заинтересована в съвместно производство с България и с други държави – преди всичко с тези държави, които имат голям потенциал в отбранителния сектор“, заяви Зеленски.

Българският премиер подари на украинския президент реплика на меча на хан Кубрат. Зеленски получи символичния подарък заедно с посланието, че България застава безпрекословно на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна агресия - на страната на човешкия живот и достойнство, свободата, демокрацията и международния правов ред.