Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че иска коалицията на Обединените патриоти да се запази като обединение и да отидат заедно на избори. „Всеки ден трябва да се действа така, че да не се разпадне”, каза той в предаването „Тази събота” по bTV.  

Сидеров увери, че ще направи всичко възможно, за да се запази коалицията.

„На нас ни липсва идейният поглед, прекалено много се разпиляваме в детайли. Да, туризмът е важно нещо, само че България може да живее само от туризъм. Ние трябва да мислим за модерни технологии и за начин, по който хората, които са квалифицирани да не бягат от България”, заяви Сидеров.

Той призова партньорите си Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да се обръщат към него по-често като най-опитния. „Аз съм с най-голям политически и парламентарен опит от тях. По-често трябва да го търсят”, категоричен беше Сидеров.

Той упреква колегите си от ГЕРБ също в липса на достатъчно консултиране, съветване и вслушване в коалиционния партньор. „Ние може да сме по-малък коалиционен партньор, но моят натрупан политичски опит за тях трябва да е ценен. Ако те не го оценят, значи смятат, че са самодостатъчни”, каза Сидеров.

Той отбеляза, че в случая не показва его. „Това е полезно за тях, не за мен. Аз предпочитам да се занимавам с изобразително изкуство и с изящно изкуство вече. Ако съм още в политиката, то е защото чувствам ангажираност към хората, които са ме следвали през годините. Вече съм на такова ниво, че не се засягам, това не е обидно за мен, аз просто им го казвам като добър съвет”, посочи той.  

По думите му съдбата на управляващата коалиция  между ГЕРБ и Патриотите също зависи от всекидневните действия.

„Затова насочвам вниманието към идейни неща. Всяка седмица трябва да излизаме първо тримата лидери на Патриотите с пресконференции, в които да казваме: Тук свършихме това, смятаме да се направи еди какво си. Трябва да насочим поглед към идейните неща, към това, което е важно да се върши. Имам усещането, че се работи на парче, ден за ден, няма идеология”, отбеляза той.

Дали Теменужка Петкова има основание да подава оставка като енергиен министър, тепърва ще научим, смята Волен Сидеров. „Не знам дали е укоримо да познаваш някой, който е в бизнеса, освен ако той не е направил закононарушение”, коментира той.

„Всеки познава някого.  Познавам всички бизнесмени, повечето банкери, интелектуалци, какви ли не хора. Ако заради всяко познанство трябва да се самоукорявам…”, заяви лидерът на „Атака”. Според него Петкова дължи на Патриотите разговор като коалиционни партньори, в който да обясни по-аргументирано и по-задълбочено защо подава оставка.

„Стана някакъв рефлекс. При здравния министър  беше същото – съмнение и подава оставка. От една страна, казваш: Да, човекът постъпва достойно, но от друга страна, някакси става девалвация на тези позиции, защото вече нищо сигурно няма. В крайна сметка един министър трябва да има възможността и свободата да работи в един промеждутък от време, за да свърши нещо. Ако е непрекъснато в страх, че може да подаде оставка, той блокира”, отбеляза Сидеров.

Нямаме претенции към поста на енергиен министър, нашите министри са ясни, категоричен беше Сидеров. Той определи като положителна готовността на премиера да обсъди с Патриотите бъдещия енергиен министър. Сидеров заяви, че би могъл да посочи подходящи за поста хора, но не пожела да разкрие имена.

По думите му премиерът Бойко Борисов е готов да смени някой от министрите си, когато вижда, че това може да навреди на правителството, на партията му и на целия имидж.

„Премиерът Бойко Борисов разви качества през годините, натрупа опита, който вече му позволява да балансира по-добре, а това е много важно за един държавник. Успя да спечели доверие и одобрение в международен план, защото България обикновено е била пренебрегвана, сега като че ли е по във фокуса, разчита се на България като фактор”, отбеляза Волен Сидеров.

На въпроса  кой е истинският Волен Сидеров – този, който критикуваше навремето Борисов, или този, който в момента му партнира, лидерът на „Атака” отговори:  „Животът е динамика. Ако някога съм критикувал, може би тогава той не е бил развил тези качества, ето, сега ги е развил и казвам добри думи”.