Ново разширение на "зелената зона" в София. Предвижда се тази година тя да се разрасне към още два столични квартала – "Иван Вазов" и "Слатина".

Очаква се паркирането на улиците там да стане платено най-рано през април, заяви за bTV кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов.

Снимка: bTV

Идеята за платено паркиране в квартал Иван Вазов беше приета на обществено обсъждане през декември.

Снимка: bTV

“Колите са по тротоарите, хората не могат да минават по тях, майките с количките слизат на улиците, където, трябва да се съгласим, не им е мястото”, заяви Димитър Божилов, кмет на район "Триадица".

Някои граждани остават скептични

„Ще намерят друг начин, ако трябва някъде да паркира, без да плаща, ще намери – ако ще и на тревата, ако ще и във входа ще влезе с колата”, смята Валентин.

Снимка: bTV

Мнозинството от квартала обаче са съгласни с икономиста Стоян Панчев:

„Цената трябва да е такава, че във всеки един момент да има поне 15 свободни места, тъй като имаме коли, които се въртят, търсят място да паркират и хем създават повече замърсяване, хем допълнително задръстрване”, каза той.

Според икономисти платеното паркиране е по-добрият начин за финансиране, отколкото вдигането на местни данъци.

Снимка: bTV

Очаква се пожеланата в „Иван Вазов” „зелена зона” да е готова през април.

Ще следва  примера на съседния столичен квартал "Буката", където паркирането е платено, но местата са повече.

Снимка: bTV

„Не малка част от хората, които работят там, и които дори живеят там, паркират своите автомобили от другата страна на булеварда в квартал „Иван Вазов”, които могат да се възползват от лукса да не плащат за своя престой”, обясни Божилков.

Войната за пространство в София продължава. Освен в „Иван Вазов” „зелена зона” ще бъде въведена и в „Слатина”  - отново по искане на жителите на квартала.