Военновъздушните сили с нова придобивка. Този месец получиха модерна авиационна техника за обучение на млади пилоти.

Четирите самолета са на стойност 3,8 милиона лева и са предназначени за първоначално обучение. Те разполагат с най-съвременното оборудване на борда.

Чешките машини са първата придобивка за учебната авиация от 2004 г. година насам. Те са доставени след обществена поръчка по договор от август миналата година. ВВС планират да ги използват за първоначално обучение на млади пилоти с цел намаляване на разходите.

„С придобиването на тази авиационна техника нальотът ще скочи драстично и оттук нататък ни предстои съвместна работа с ВВУ и се надяваме курсантите да излизат с нальот над 200-230 часа. За сравнение досега излизаха с 30-40 часа максимум“, обясни полк. Петър Банков, командир на 12-та учебна авиационна база в Долна Митрополия.


Два самолета ще се експлоатират от ВВС по военните правила в 12 авиобаза -Долна Митрополия, а останалите два от Висшето военновъздушно училище.

„Тези програми ние ги направихме миналата година и са одобрени от ГВА и военновъздушните сили и ще направим иновации в българската армия. За първи път пилотите ще излизат с международно признати сертификати за пилоти“, заяви бриг. генерал Юлиян Радойски, началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.


Инструкторите, които ще подготвят останалите летци, вече са преминали подготовка в Чехия на самолетите „Злин“.

„Заводът производителят дава гаранция за конструкцията 6000 часа и след това се прави оценка на състоянието и се удължава“, съобщи подп. Валентин Иванов, началник отделения „Летателно-тактическа подготовка“ в 12-та авиобаза.

Двигателите преминават техническо обслужване на всеки 50 часа, което отново се изпълнява от инженерно-техническия състав на авиобазата.

„Висшият състав на 12-а учебна база е напълно подготвен за работа и изпълнение на всякакъв вид дейности с новопостъпилия самолет“, отбеляза кап. Ваньо Мачев от 12-та учебна авиационна база.


Самолетите Zlin242 L се използват в множество държави от НАТО в източната част на Европа – Полша, Унгария, Словения, Хърватия и Северна Македония.

Полети с тези самолети ще започнат след официална церемония по тяхното придобиване, която се очаква да се състои през януари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!