Военнослужещи унищожиха плаваща мина на 200 метра от брега край Тюленово.

Сигналът за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен днес в Щаба на Военноморските сили от областния управител на Добрич. Около 11:30 ч. мината е забелязана на 200 метра от брега срещу село Тюленово, съобщиха от Министерството на отбраната.

След извършени изчисления от военни експерти (скорост на вятър и морско течение) е вдигнат дежурният вертолет „Пантер“. В 14:50 ч. екипажът на вертолета откри мината, предаде координатите и остана в района. Издадено бе навигационно известие до мореплавателите за опасността, допълват от военното министерство. 

Бързоходен катер с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, извърши преход до мястото.

Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 16:45 ч. мината беше унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици, уточняват още от МО.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства, казват от министерството.