Военнослужещи от Сухопътните войски и хеликоптер Ми-17 се включиха в гасенето на големия горски пожар в Хасковско днес.

Борбата с огнената стихия между харманлийските села Изворово, Дрипчево и Оряхово продължава.

Първият фронт на избухналия вчера следобед пожар се е разпространил на юг до землището на село Оряхово, което е в съседната община Любимец.

Обхванати са над 45 хиляди декара. От снощи е обявено бедствено положение.

От 05 ч. тази сутрин в гасенето на огъня се включиха 29 военнослужещи и един цивилен служител от военното формирование в Хасково със специализирана техника. Действията им са в землището на село Оряхово, община Любимец.

Около 10 ч. от 24-та авиобаза Крумово излетя хеликоптер Ми-17, който ще се включи в погасяването на огъня от въздух. Използването на летателната техника от авиобазата в Крумово се налага заради труднодостъпния пресечен терен.

Снимка: bTV

Времето не помага на пожарникарите – топло е и е ветровито, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Началникът на областната пожарна служба Николай Вълчев не е оптимист, че днес пожарът може да бъде потушен.

Хората трябва да престанат да чистят пасищата си, защото селата им ще изгорят, предупреди Вълчев.

Фотоволтаичен парк на площ 600 декара е унищожен от пожар, съобщи кметът на община Любимец Анастас Анастасов, цитиран от БТА.

"Съгласно нормативите в енергийните дружествата в парка не може да се влиза заради остатъчно електричество. Чака се всичко да догори", уточни Анастасов.

Той е изпратил специално създадената за борба с природни бедствия и аварии общинска група от 12 доброволци.

По думите на началника на областната пожарна служба причина за пожара в парка е безхаберие. Той гори вече пет-шест пъти, уточни той.