С панихида и полагане на цветя пред паметника на жертвите на световния тероризъм в Карлово, военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада отбелязаха 15 години от гибелта на петимата български военнослужещи в база "Индия", Кербала, Ирак.

Почетена бе паметта и на останалите 8 жертви, които България даде през всичките мисии в Ирак. На поклонението присъстваха близки на загиналите, техни приятели и колеги от други военни формирования, представители на местната власт и много граждани. Всички присъстващи с уважение, респект и болка изразиха своите чувства и признателност към тези достойни български синове.

На днешния ден през 2003 г. база "Индия" в Кербала, където тогава бе разположен Първият български батальон, е атакувана с камион-бомба. Вследствие на атаката загиват българските военнослужещи, повишени посмъртно в звания, майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. Други 27 от българските бойци са тежко ранени, а базата е сериозно повредена. Атаката започва в 12,45 часа местно време, когато камион-цистерна навлиза в периметъра на базата.

В словото си заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев подчерта, че за него е важно, че в мирно време и по време на война българските войни винаги са стояли и стоят на страната на националната сигурност и българския национален интерес.

За мен е важно, че българските войни, знайни или незнайни, всички са били личности, каза той и допълни – там, в далечен Ирак, преди 15 години българските синове оставиха живота си в борбата със световния тероризъм.

„Тук, на родна земя, техните близки, роднини и приятели, техните колеги и командири, винаги ще ги помним с добро. Пазим и ще пазим образа им жив“, заяви генерал-лейтенант Димитър Илиев. „Ще ги почитаме като герои на новата ни военна история. Ще ги нареждаме сред имената на всички воини, допринесли за българската бойна слава“, категоричен беше заместник-началникът на отбраната.

Снимка: Министерство на отбраната

Панихида за военнослужещите от състава на 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак, беше отслужена днес и в гр. Плевен. С ритуал пред паметната плоча в района на военно формирование 22 160 -Плевен беше почетена паметта на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров.

В словото си полковник Николай Бешев – командир на Единния център за начална подготовка, заяви: „Хората, които рискуват живота си не само като защитават териториалната цялост и границите на страната си, но и като служат далеч зад граница, заслужават уважение и признателност“.

Представители на Плевенската епархия отслужиха молебен в памет на всички загинали при изпълнение на воинския си дълг и в мирно време.

В гр. Казанлък военнослужещи от състава на военно формирование 22 180 поднесоха цветя на гроба на офицерски кандидат Иван Инджов и отдадоха почит.

Снимка: Министерство на отбраната

В гр. Русе военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ с военен ритуал почетоха паметта на офицерски кандидат Антон Петров. „Няма как да вървим напред, ако не знаем историята си, не я почитаме и не извличаме поуки от нея. Само така можем да бъдем по-уверени в настоящото и да гледаме по-устремено в бъдещето. Ние винаги ще помним героизма на нашите колеги”, заяви  командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев.

Военнослужещите от бригадата отдадоха военни почести и пред гроба на офицерски кандидат Валентин Донев.

На 28 декември военнослужещите от Специалните сили ще се преклонят пред паметта на своя колега старши лейтенант Николай Саръев в Крумовград.

На ритуалите в памет на бойците, загинали в Ирак, бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски, командира на Специалните сили, от областни управители и кметове на общини, от ръководствата на военно-патриотичните съюзи.

В операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак България загуби 13 военнослужещи – майор Георги Качорин (загинал на 27 декември 2003 г.), старши лейтенант Николай Саръев (загинал на 28 декември 2003 г.), офицерските кандидати Иван Инджов (загинал на 27 декември 2003 г.), Антон Петров (загинал на 27 декември 2003 г.), Свилен Киров (загинал на 27 декември 2003 г.), Димитър Димитров (загинал на 23 април 2004 г.), Владимир Пашов (загинал на 24 октомври 2004 г.), Гърди Гърдев (загинал на 4 март 2005 г.), Преслав Стоянов (загинал на 3 май 2005 г.), Валентин Донев (загинал на 3 май 2005 г.), Марин Милев (загинал на 21 юни 2005 г.), Цветан Камов (загинал на 14 юни 2005 г.) и Паун Георгиев (загинал на 14 юни 2005 г.).

Десет са българските жертви по време на мисията на ООН в Камбоджа през 1992 г. и 1993 година.