6 бойни морски мини, останали от Първата световна война, откриха и унищожиха за по-малко от две седмици екипи водолази на Военноморските сили, съобщиха от техния пресцентър. Опасните находки на над век бяха намерени по време на българо-румънското учение „Посейдон 2020“.

Става дума за 5 котвени мини тип ЕМА с боен заряд от 150 кг и една ЕМЦ, която е по-голяма и може да взриви кораб с 300 кг експлозив.

От 6 до 18 ноември в противоминни действия участваха минен ловец „Цибър“ водолазните катери „Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и „Форос“, водолазните групи за извършване на обследване, откриване, маркиране и подривявяне на открити морски мини от Пункт за базиране Варна и Пункт за базиране Бургас, както и водолазната група на минен ловец „Цибър“. Ръководител на взривните дейности беше капитан III ранг Илия Стойчев – началник на центъра за подготовка на водолази и бордни спасители.

Половината от мините са били унищожени вчера.

За осигуряване на безопасността, районът в който са открити морските мини беше изолиран за корабоплаване и подводни дейности.

Минната опасност остава актуална дори и сто години след края на Първата световна война, подчертават от ВМС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!