Летците от авиобаза „Граф Игнатиево” са отказали да летят тази сутрин, научи bTV.

Всички пилоти са обявили, че се чувстват несигурни да летят на своите МиГ-29 и така планираните тренировъчни полети са пропаднали.

От Министерството на отбраната потвърдиха че са спрели полети в знак на несъгласие със състоянието на ВВС. Бойното дежурство по защита на въздушното пространство на България продължава да се носи.

Зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов посочи, че "проявената неувереност е свързана с недостатъчна натренираност поради налетени недостатъчно часове".

Преди дни нашите ВВС бяха забъркани в пореден скандал, свързан с поддръжката на МиГ-29 – според медийни публикации оставените от Русия двигатели са без нужните документи. Запрянов подчерта, че въпросът с двигателите се решава (част от тях са ремонтирани и са дошли с копия на оригиналните си документи) и след монтажа им ще имаме още 3 боеспособни изтребителя - общо 10.

По думите му представители на МО ще проведат среща с летците. Преди това ще има и заседание при началника на отбраната.

Преди дни командирът на ВВС ген. Цанко Стойков коментира пред bTV, че някои хора у нас работят за „приземяване” на бойната авиация.

Според него заради скандалите около процедурата за закупуване на нов боен самолет „има негативни последствия по отношение на мотивацията на хората по авиационните формирования”.

Той се обяви за модернизацията на изтребителите МиГ-29 и щурмовите Су-25, като посочи, че до приемане на въоръжение на нови машини трябва да има с какво нашите пилоти да изпълняват задачите си.

Подкрепяте ли бойкота на военните пилоти?