Беден на зрелища, но щедър на обещания, премина днешният професионален празник на военните. Президентът поиска модернизацията да продължи, а министърът на отбраната обеща след няколко години заплатите в армията да се повишат. е следващия репортаж.

Президентът обяви, че модернизацията на армията трябва да продължи независимо от кризата. Според държавния глава, планът за модернизация на армията трябва да бъде обсъден на консултативен съвет по национална сигурност.

"Мисля, че това да мине през КСНС, е най-правилно преди гласуване в парламента да има политически консенсус по реформата, за която говорих преди малко", посочи Георги Първанов.

И въпреки че бяха показани преди всичко хората, акцентът във всички изказвания беше модернизацията на въоръжените сили.  

Парадът беше открит от три хеликоптера, два от тях бяха така обсъжданите кугари - поръчани от предишното правителство, които сегашното няма пари да плаща. Актуализацията на бюджета в частта му за армията ще послужи за покриване на стари задължения по вноските за 12-те хеликоптери кугар.

„Ще покрият поне плащанията от 2009 - ние имаме 76 милиона платени.....да нямаме задължения от старото правителство", каза военният министър Аню Ангелов.

Извън стегнатите редици на маршируващите, най-обсъжданото на парада бяха бронираните машини за военната полиция, които охраняваха церемонията. За да предотвратят инциденти, като този с моториста на трети март, подстъпите към площада бяха затворени и от микробуси на полицията.