Черната кутия на падналия самолет в авиобаза „Безмер“ е открита цяла след инцидента. Тя ще даде ключ към случилото се в последните минути на фаталния полет.

Първите разследващи са на терен минути след падането близо до пистата на авиобазата. Щурмовият СУ-25 К е изгорял напълно.

"Самолетът е разбит, запалил се е, изгасен е от пожарна команда на формированието. Разпръснати части, запазена е само опашката на самолета и част от крилото", заяви полк. Христо Тинев, прокурор от Военно-окръжната прокуратура в Сливен.

Точно в опашката откриват запазена черната кутия, а катапултът спасява живота на пилота - полк. Пейо Дончев.

"Дончев се чувства добре, ще остане под наблюдение. По отношение на бордните средства за обективен контрол, така наречената черна кутия е открита. На външен вид е цялостна, няма повреди по нея. Очаква се нейното разчитане да започне днес. Информацията ще бъде разчетена в България", съобщи служебният военен министър Димитър Стоянов.

Според министъра пистата на авиобазата е напълно изправна, а около причините за инцидента вече има спекулации.

"Абсурдна теза. Само ще ви кажа, че самолетът е налетял след ремонта 63 часа. Днес слушах как парашутът не се бил отворил, в резултат на което летецът бил наранен. Това била първата задача за цялата година на летеца. Това не отговаря на истината. Над 30 задачи има изпълнени от летеца, полк. Дончев. Това е вторият полет за деня, трети полет за самолета за деня“, отбеляза министър Димитър Стоянов.

Комисия към военното министерство и екип на военната прокуратура в Сливен работят по версиите - техническа неизправност, човешка грешка и непредвидени обстоятелства в хода на полета.

"Всичко ще ни насочва към някоя от версиите - и протоколът за оглед, и черната кутия, и взетата документация, и разпитите на всички свидетели", обясни полк. Христо Тинев, прокурор от Военно-окръжната прокуратура в Сливен.

Миналата година са допуснати 43 авиационни произшествия с български въздухоплавателни средства, показва доклад за състоянието на отбраната.

Официални показания ще даде и пилотът, който заради състоянието си след инцидента не е бил разпитан.