Да говориш за бъдещето е трудно и доста рисковано. Трудно, защото в този информационен океан от събития с хиляди и неочаквани разклонения, да видиш ясната картина на нашето утре е почти невъзможно. И рисковано, защото ние хората имаме склонността да свръхдраматизираме времето, в което живеем, придавайки му най-често прекалено песимистични краски. С тези думи журналистът на bTV и водещ на предаването „120 минути“ Светослав Иванов откри форума Digital Trends 2023.

“Никога не е било толкова сложно”, чува се из различни точки на света. Но драматизирайки, никога не трябва да забравяме, че и преди е имало периоди, много по-сложни и трагични, през които човечеството е преминавало и е излизало по-силно и сплотено", продължи Светослав Иванов. Той цитира американския историк Ричард Холоуей, който разграничава два големи универсални и в същото време прости въпроса, които са в основата на човешкото развитие през хилядолетията. Те са майката и бащата на всички останали въпроси на света. А именно - Какво има там горе? И какво се случва след като умрем? 

Ето и цялото обръщение на Светослав Иванов към аудиторията на Digital Trends 2023:

„Отговорите на първия въпрос изразяват нуждата от знание и непрекъснат стремеж към интелектуално развитие, а отговорите на втория въпрос раждат религиите. Защото няма истинско развитие без спазването на серия от етични норми, които да ни водят по пътя към светлата страна, а не към мрака. 

Именно затова е важно да говорим за следващият голям скок на нашата цивилизация, каквато безспорно ще е употребата на генеративния изкуствен интелект. Особено в днешния свят и особено в исторически момент, в който човечеството изпитва проблем с паметта. 

Освен сгрешена представа за време, в която събития само преди седмица вече ни изглеждат като събития от преди месец, имаме и размита представа как изглежда знанието в момента. Клик ли е? Въпрос ли е? Например към “новия Оракул”,  както Ноа Харари нарече Chat GPT. Харари е сред скептиците и призовава към регулации. Но в основата на всички дискусии, независимо от нашата нагласа седи думата, която споменах преди малко сред двата основни въпроса - етика. 

Но тук идват неизвестните. Какви са инструментите, които да използваме, за да гарантираме етичното използване на технологията? Как биха изглеждали те? Кой да регулира какво и по какъв начин? Всички документи до този момент имат по-скоро пожелателен характер. В САЩ преди седмица се появи документ от 110 страници, който щрихира етичното използване на изкуствения интелект, а Европа готви подобна база, върху която да стъпи в следващите месеци. Срещата в Лондон пък приключи с море от думи и малко конкретика. Запомни се репликата на Мъск, че благодарение на изкуствения интелект “хората скоро щели да спрат да работят и да започнат да търсят смисъла”. Ако внезапното изчезване на милиони работни места може да се нарече просто “търсене на смисъла” и до какво може да доведе това, ако се случи прекалено рязко, това вече е друга тема. 

Но именно търсенето на смисъла е голямата задача на света в момента. Защото с инструмент, захранван от изкуствен интелект можеш да анализираш финансовото представяне на своите конкуренти, да опростиш много процеси в производството, да търсиш лек срещу заболяване или да си напишеш домашното, без изобщо да се задълбочаваш и без изобщо да разбираш каква е целта на ученето на каквото и да било. С изкуствен интелект можеш да рисуваш без да си художник, да композираш без да си музикант. Да пишеш без да имаш писателски талант. Креативността може да отстъпи място на готовите форми. Като в магазин - тук са естествените храни, там са онези с изкуствените съставки. Заместващ продукт, но досущ като естествения, но не е.

Както ви споделих в началото погледът към бъдещето е трудна задача, но не само заради свръх драматизма, с който съвременниците обикновено гледат на своето време. Другата причина е свързана със скоростта на развитие на технологиите. В тази ожесточена конкуренция, днес вече може да е вчера. Но все пак - все още без отговор остава въпроса - а какво ще е утре?“

Новата трансформация, към която развитието на изкуствения интелект насочва бизнеса, е фокус на тазгодишното издание на форума Digital Trends 2023, организиран от Sportal.bg и Profit.bg. bTV Media Group и Businessnovinite.bg са медийни партньори на събитието.