Своге и съседните селища и днес са на водоноски. Дебитът от пресъхналия водоизточник обаче изненадващо започна да се повишава. 

Ситуацията с безводието в Община Своге постепенно се подобрява.

Днес по обяд дебитът от пресъхналия водоизточник стигна 60 литра в секунда, което е два пъти повече в сравнение с вчера.

От ВиК-София област съобщиха във "Фейсбук", че река Искрецка се е завърнала и публикуваха видео.

Както за изчезването, така и завръщането на водата хората гадаят, но в част от населените места преди Своге още по обяд потече вода от чешмите и хората си отдъхнаха.

В Искрец завърналата се вода в част от чешмите предизвика радост.

Заради изчезналата река сутринта се стигна до спонтанен протест.

И докато едни са убедени, че бедствието е заради пресушаващи реките водни централи, други го отдават единствено на природата. 

Специалисти, запознати с карстовия терен, са убедени, че водата ще се върне така, както е изчезнала.

Днес главен комисар Николай Николов отново бе в района, за да инспектира дали НЕК спазва обещанието си за връщане на вода от Каскадата "Петрохан" към Своге. 

А от ВиК започнаха да изграждат шахтови кладенци, за да осигурят допълнително вода.
 
Водата, която влиза в мрежата от водоизточника,  от вчера се е повишила двойно, очаква се тази вечер дебитът да достигне 80л/сек.

„Срокове на природата аз не мога да поставя. Въпросът е, че е необходимо още малко, може би около 20 литра в секунда, за да започне да създава налягане и да стигне до града“, заяви Иван Иванов, управител на ВиК–София.

И днес градът беше на водоноски и минерална вода. Бутилираната свършваше светкавично.