Продължителното застояване и климатиците в офиса могат да бъдат фатални. Всяко излизане на топло, след дълъг престой на хлад, „сгъстява” кръвта, променя реакцията на организма на температурната разлика, обясни в студиото на „Тази сутрин” националният консултант по кардиология проф. Нина Гочева.
Увеличават се случаите на така наречените емболии – т.е. откъсване на тромб, който може да причини инфаркт, инсулт или белодробна емболия.
Хората с високо кръвно също могат да развият хипертонична криза и в никакъв случай не трябва да спират лекарствата си.
Специалистите отново препоръчват пиене на много вода.
Тя не натоварва организма в жегата. Сърцето се натоварва, само когато с нея се консумира сол – натрият е този, който задържа водните молекули, обясни проф. Гочева.
Доцент Донка Байкова, председател на Българското дружество по хранене и диететика, добави, че ако в друг сезон необходимото количество течности е 2-2,5 литра, през лятото е нужен поне още литър – за да се компенсира загубата при изпотяване за терморегулацията.
„Хубавите” храни за сърцето са риба, сурови бадеми, скилидка чесън, 250 милилитра вино.